IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-големите автомобилни компании в света

Лидери по приходи са два японски три германски производителя

Имаше времена, когато вселената на автомобилите сякаш се върти около „Голямата тройка" от Детройт - General Motors, Ford и Chrysler. Автомобилният пазар в САЩ беше най-големият в света - много по-голям от този в Япония или Китай, и надминаваше продажбите на автомобили във всяка европейска страна. 


Toyota завод


Нещата обаче се промениха и сега вече Китай сега е най-големият автомобилен пазар в света. Вече дори американските компании просдават по-малко превозни средства на вътрешния пазар, като отстъпват на японските и германските си конкуренти. Напоследък Toyota задмина General Motors по продажби в САЩ, а най-големите автомобилни компании на света са от други континенти, посочва в свой анализ The Wall Street Journal.

Всъщност, изданието цитира изследването „Печалби на автомобилните марки“ на компанията Uswitch, което посочва, че през миналата година по света са продадени около 56 млн леки и лекотоварни превозни средства. Компаниите, които контролират голяма част от тези продажби, притежаван множество марки от различни държави. Volkswagen, например, е собственик на Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat, Cupra, Ruf, Škoda и Volkswagen.


Toyota завод


Положението на пазара се променя и от разрастването на продажбите на електрически превозни средства. Само преди 5 години Tesla беше малка компания, а сега отчита приходи от 14 млрд долара и измества Geely от 16-ото място. Сред първите 5 най-големи компании обаче няма нито една американска, тъй като Ford постига приходи от 125 млрд, а GM – 121 млрд долара. Така в Топ 5 за миналанта година попадат две японски и три германски производителя.

Това са 18-те най-големи автомобилни компании в света: 

Toyota - 270 млрд долара

Volkswagen - 250 млрд долара

Daimler - 172 млрд долара

Honda - 134 млрд долара 

Mitsubishi - 133 млрд долара 

Ford - 125 млрд долара

General Motors - 121 млрд долара

BMW - 111 млрд долара

Stellantis - 97 млрд долара

Nissan - 89 млрд долара

Hyundai - 87 млрд долара

Renault - 48 млрд долара 

Volvo - 36 млрд долара

Tata Motors - 34 млрд долара 

Suzuki - 31 млрд долара 

Tesla - 31 млрд долара 

Dongfeng Motor - 15 млрд долара 

Geely - 13 млрд долара 

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    еми то не се знае ко ( преди 3 месеца )
    Stellantis NV е транснационална корпорация за производство на автомобили, образувана през 2021 г. в резултат на сливане на италианско-американския автомобилен производител Fiat Chrysler Automobiles с френската компания Groupe PSA. УикипедияЦентрала: Hoofddorp, ХоландияЦена на акция: 8TI (ETR) 20,38 -0,08 (-0,37%)4.01, 15:04 ч. Гринуич+1 - Отказ от отговорностДъщерни дружества: Пежо, Ситроен, Фиат Крайслер САЩ, ОЩЕПриходи: 180 милиарда EUR (2022
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Петре,незнам от къде дъниш тези простотии,но да те светна ако още си в миналия век,Рено-Нисан-Митсубиши са една компания и произвежда поне Рено всичко,от коли до ракети.Влизайте в крак с новините не пишете безмислици.
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За Тесла първо пише 14 млрд а в списъка 31 млрдАбе Петърче, във всяка статия имаш грешки
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Mitsubishi на 5 място, сигурно има някаква грешка
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    кво ( преди 2 години )
    Какво мицубиши на 4-то място? Те са под шапката на нисан и рено, и са много по-малки от тях. Освен това пише 2 японски и 3 германски???? Я си поправете статията!
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тойота има камиони, автобуси, мотокари и др.Това че не се продават в Европа не значи че няма.
  • #2
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    в топ 20 за няма и 20 години, скоро ще са в топ 10
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Изброените от теб компании не произвеждат леки и лекотоварни превозни средства, за които става въпрос в Стаията, за това не се броят моторите Дукати, както и тежкотоварните Скания и МАН, да те продават от тях и печелят вероятно доста пари, но не са включени тези печалби в статията.