IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те най-желани опции от шофьорите (и 7 почти ненужни)

Потребителите постепенно свикват с новите технологии и желанията им се променят

Новите автомобили постепенно стават все по-безопасни, по-удобни и по-технологични. Кои от техните технологии обаче наистина са нужни на собствениците им и в кои те не виждат никакъв смисъл? Отговор на тези въпроси дава изследване на комканията AutoPacific, която е провела собствено проучване след 90 000 души.


технологии


Всички те са си купили нови автомобили през тази година, като е трябвало да изберат 10 от общо 100 системи и функции, които наистина са им полезни и те често ги използват. Така е определен и от Топ 10, а също така са посочени и 7 опции, от които, според собствениците, няма никакъв смисъл.

Топ 10 на полезните системи и функции

1. Подгряване на седалките – 66%

2. Система за следене на слепите зони – 60%

3. Преден и заден парктроник – 55%

4. Система за задвижване на четирите колела – 54%

5. Асистент за поддържане на лентата на движение – 54%

6. Apple CarPlay и Android Auto – 53%

7. Електрически настройки на предната пътническа седалка – 52%

8. Светодиодни фарове – 52%

9. Вентилация на седалките – 50%

10. Шофьорска седалка със запаметяване на настройките – 49%

Обръща се внимание, че всички тези функции и система за лесни за използване, като Apple CarPlay и Android Auto вече са незаменими за съвременния човек, който не се разделя със своя смартфон през цялото време.

В същото време бяха посочени и 7 системи, които почти не представляват интерес за собствениците на нови автомобили. Това са:

1. Напълно автономен режим на движение – 7%

2. Система за денонощна поддръжка и консултации – 7%

3. Система за разпознаване на жестовете – 9%

4. Биометрия – 9%

5. Възможност за покупка на допълнителни функции през информационно-развлекателната система на автомобила – 12%

6. Система за озвучаване на електрическия двигател – 13%

7. Проекционен дисплей с допълнена реалност – 14%

Според експертите от AutoPacific, слабият интерес показва, че хората смятат тези функции и системи за напълно излишни, като те не правят автомобилите по-добри. Освен това, повечето потребителите не познават добре тези технологии, които, на свой ред, често прекъсват и не работят както трябва. Затова и хората не виждат никаква полза от тях.

0 от 500
  • #21
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За мен добавената реалност при навигация е много полезна, само дето я има на основно на скъпите мерцедеси и бмв-та.Иначе аз си купувам коли нисък клас и имам претенции единствено към климатик и серво на волана. Темпоматът е много готина екстра, ако караш дълго време по магистрала, ама винаги е в по-високите ценови оборудвания. Все си викам, че следващата ми кола няма да е най-изпиленото, което е в магазина, ама последно трябваше да се набутам 2600 лв ако исках да имам темпомат и пак не платих.
  • #20
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До ПАВЕЛ Конър ( преди 2 години )
    Ъхъ, позна! Моята кола от сегмент D ги има почти всички изброени без 4x4 и вентилация на седалките. Познай, познай не е Тесла, не е и премиум. Какво да кажем за Мерцедес, БМВ, Ауди и останалите премиуми, които ги имат всичките тези неща...
  • #19
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Zaz ( преди 2 години )
    Аз съм фен на копчетата екстрите и технологиите с гласови команди и тъчскрийн. Колата трябва да е като 5 звезден хотел и дано да почнат да ги правят с пилон за танциорки и предплатени еротични услуги.
  • #18
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Зимата най ми липсва подгряване на седалка и волан, на дълъг път най ми липсва адаптативен круйз-контрол, в градско - автоматик . Неща за които не бих платил допълнително са тъч скриин с андроид - щото като цяло радио не ползвам , резервна гума - тъй като дори и да я имам няма да се хвана да я сменям .
  • #17
    2 rate up comment 10 rate down comment
    ПАВЕЛ Конър ( преди 2 години )
    Като чета точките и се сещам само за една марка, която покрива голяма част от изискванията... Тесла.. И точка!Нека хектара започнее... СИга!
  • #16
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 2 години )
    Вентилацията я разпръсква равномерно из цялото купе за да могат всички да се насладят на невероятния аромат.Хора вие сериозно ли мислите, че серво и голям мотор са в списъка с екстри?А някой случайно да иска колата да е с четири гуми?
  • #15
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Роко Скиавоне ( преди 2 години )
    Ако съм пръднал и системата за вентилация на седалката работи къде отива пръднята
  • #14
    19 rate up comment 6 rate down comment
    GCL ( преди 2 години )
    Всички екстри са това, което се преебава най-напред, нещата, които са наистина важни са- серво- ако карането ти е работа и постоянно спираш и тръгваш, или караш в задръствания и трафик - автоматик- климатик или парно, да не пукнеш от студ или жега- радио и музика за кефтова е, всичко друго е изгъзица
  • #13
    23 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Това задвижване на четири колела да е желана екстра е пълна измама, на повечето хора не им трябва и вдига само разхода.
  • #12
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Зиморничав ( преди 2 години )
    Не знам за вас, но на мен зимата едно подгряване на волана би ми свършило страхотна работа...