IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Google Maps започва да пести гориво

Шофьорът вече може да избира маршрута с най-малък разход

Google Maps обяви голяма актуализация на приложенията за Android и iOS, която ще помогне на шофьорите да пестят гориво. Тя се нарича „зелена маршрутизация“, като нейната поява беше анонсирана преди няколко седмици, но започва да действа едва сега.


Google Maps


Благодарение на тази новост, Google Maps вече ще предлага на потребителите маршрут, по който автомобилът им ще изгаря по-малко гориво. Пътят може да е по-дълъг или да отнеме повече време от „най-бързия“ маршрут, но е по-икономичен – заради постоянния трафик, например. В някои случаи, според Google, най-бързият маршрут може да бъде и най -икономичен, така че на шофьора ще бъде предложена само една опция, която съчетава и двете предимства.

Ако се предлагат няколко маршрута, един от тях ще бъде оцветен в зелено и ще показва процента на икономия на гориво спрямо най-бързия маршрут. Така шофьорът ще може да направи избор по кой път да тръгне. А ако не желае да пести гориво, водачът на автомобила може да изключи „зелената маршрутизация“.

Системата ще използва изкуствен интелект за създаване на икономичен маршрут, като няма да има значение типа превозно средство. Хибридите, например, са по-икономични в градски условия, но консумират повече гориво на магистрала, докато при автомобилите с двигатели с вътрешно горене е точно обратното.

В Google са изчисли, че благодарение на подобрението вредните емисии в атмосферата могат да бъдат намалени с 1 милион тона годишно. Тепърва обаче ползите от новата система ще бъдат изчислявани с по-голяма точност.

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Гугъл за търсачка става, за друго не
  • #7
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Поредната глупост от гугъл. Ужас
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Много по-лесен начин ( преди 2 години )
    Консумацията е пряко вързана към "тежестта" на десния ти крак! :)
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нямаше да е лошо да споменете в статията, че тази възможност все още не е налична за България,
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Докъде ни докараха, вместо да гледаме как най-безопасно и бързо да стигнем, да пестим гориво...
  • #3
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1-ви, и за електричката не е много оферта да е спри тръгни. В едно задръстване, не връща толкова, колкото и трябва за да тръгне. Като цяло, това е пълна глупост, залъгалка за "еколози". Колко гориво ще се спеси по подбалкания до Бургас, спрямо магистралата, за сметка на 1-2ч отгоре?
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Еко Талибан ( преди 2 години )
    Има да си висите сега по пътя край Владая, само и само да избегнете тангентата.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За последните три месеца ми се налага два пъти да шофирам до градове като Карлово, Калофер и Казанлък. Не, че са ми трябвали указания как да стигна до там, но интересно Google Maps и двата пъти ме кара да мина през магистралата и през Пловдив или като втори вариант Вакарел -> Панагюрище и т.н. Каква екология, "какви 5 лв."? С газ/бензинов атмосферен 1,8 на 15-годишна тежка голяма кола направих 5,42 л/100 км по подбалканския с прилично шофиране (90-100 км/ч и тук-там ряз да изпреваря някой).