IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Google иска да замени шофьорските книжки и ключовете за кола с телефон

Операционна система Android може да изпълнява тези функции

Устройствата, оборудвани с операционна система Android могат да вършан много неща. Наскоро те замениха и традиционните кредитни карти, като позволяват извършването на плащания за секунди, използвай специален сензор.


Samsung


Сега в Google са си поставили още по-амбициозна цел, като използва телефоните с Android за замяна на ключовете на автомобили и и традиционната шофьорска книжка. Компанията представи технологията Android Ready SE Alliance, която позволява на нейните партньори да получат достъп до огромни ресурси. С тяхна помощ ще бъдат разработени необходимите системи за предоставяне на подобни възможности.

С други думи, това е начин, позволяващ на автомобилните производители да се възползват от подобренията, направени от Google в Android. Те включват и системи за сигурност, които трябва да направят възможно най-безопасно боравенето с такива данни.

Софтуерният гигант посочва, че личната информация изисква комбинация от защитен от фалшифициране хардуер и съхранение на нужните ключове, с които тази информация да се използва. Втората част вече е готова и тя нарича StrongBox. А от Google са готови да я предоставят на всеки от партньорите си, които има интерес към разработване на подобна технология

Що се отнася до хардуерната част, серията смартфони Pixel на Google е най-добрият пример в това отношение. Те са снабдени с чип, наречен Titan M, специално създаден за подобни операции, като същевременно има и нужната висока защита.

Засега от Google не посочват конкретни срокове за това, когато Android ще може да се използва като ключ за кола или мобилна шофьорска книжка. От компанията обещават повече подробности до края на годината. Един от основните партньори на Google - производителят на потребителска електроника Samsung, обещава, че може да бъде готов с подобна технология още през лятото.

Снимка: Autoevolution

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 3 години )
    Светът се променя, кой оцелява? Който се приспособява.
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    немо ( преди 3 години )
    Така така, то и сега без телефон неможе да съществуваш после съвсем!!!
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    2 - за такива цели да, но и сега кар-шеринг колите имат такава опция. Прсото има монтирано на предното стъкло едно устройство. Като не ведъж е казвано - кар-шеринг е ок, доакто си сам. В момента когато се появят деца, това не е решение.
  • #2
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Предполагам че е част от концепцията за споделено ползване на коли. Което е добре по отношение на ползването, тъй като може да отключиш първата изпречила ти се кола, да платиш ползването и да я подкараш след като проверят, че имаш книжка.*** е, че част от тази концепция е хората да нямат техни коли вече.
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Следваща стъпка и вратата в нас. Не мерси. И ако ми открадната телефона? Ако го загубя? Ако го счупя?Смарт телефоните са хубаво нещо, но не желая да съм изцяло зависим и да се превъща в тамагочи, и да му бая дали ще има батерия..да си отворя вратата.