IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Основател на Tesla предупреди за голям проблем при електромобилите

Джей Би Стробъл е категоричен, че повечето производители не знаят какво да правят

Един от основателите на Tesla – Джей Би Стробъл, който е бивш директор по технологиите на компанията, се изказа доста скептично относно прехода към електромобили. Според него, големите автомобилни производители не са наясно какво трябва да направят, за за да преминат към успешно производство на електрически превозни средства.


Джей Би Стробъл


„Повечето производители декларираха пълния си ангажимент към електрическите автомобили, без изобщо да оценяват последиците от тази промяна. Те не са наясно какво да правят с веригата за доставки, например и затова смятам, че изявленията им изобщо не са реалистични“, коментира Стробъл, цитиран от сайта Teslarati.

Той допълни, друга голяма грешка на тези компании е посочването на конкретни срокове, в които те ще се откажат от производство на стандартни автомобили и ще се насочат изцяло към електрически превозни средства. Според Стробъл, случващото се в момента в автомобилната индустрия показва, че тези производители не са си направи сметките.


Джей Би Стробъл


„Какво означава подобно изявления за цялата верига чак до мините, в които се добиват основните материали за производство на автомобили? Това повече ми прилича като на рано резервиран полет. Всички си запазват места и казват: „Това е страхотно, ще отидем на чудесно място“. Хубаво, но проблемът е, че няма самолети, които да ги закарат там. Първо трябва да бъдат построени именно самолетите, както и да измислим и как да съберем в тях всички, които искат да отидат на това място“, каза още един от основателите на Tesla.

Стробъл изрази и учудването си, че на производителите им е отнело толкова много време, за да поемат в тази посока. Той припомни, че през 2012 година Tesla е доказала с Model S, че електромобилът може да бъде отлично решение, но тогава големите компании са били скептично настроени.



„Когато показахме Model S, всички в компанията си мислехме, че хората ще повярват и ще си кажат, че това е бъдещето. Очаквахме, че всички автомобилни производители ще ни копират незабавно и затова ще трябва да работим много бързо, за да можем да изпреварим останалите. Това обаче не случи, като срещу нас се изправиха много критици и промените на пазара така и не станаха факт“, каза още Стробъл.

0 от 500
  • #27
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    специално за празнодумеца - китай,германия, англия и холандия ще последват примера на норвегия много скоро, а дали и кога ще се спре производството на ДВГ коли зависи от много фактори, най-вече от себестойността, цена и печалбата им
  • #26
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Заради истината!Основател на Тесла е Мартин Еберхард - визионер, гениален иноватор и талантлив инженер, който заедно със съдружника си Марк Тарпенинг основават компанията 2003. Години по-късно в резултат на пакет договорености в рамките на едно IPO (процедура по набиране на финансов ресурс чрез увеличаване на уставния капитал на компанията) се включват Мъск, Райт, Стробъл. Едно от условията на сделката е да бъдат вписани в устава на Тесла като основатели. Това е извършено, но те не са основатели
  • #25
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    не е истина колко сте зле, всички водородни системи сега приличат повече на електрички, но трябва да четете малко, а конспирациите, които ви тресат са в стила на керев и съмненията му дали гравитацията е конспирация, толкова сте зле, че чак не сте за подигравки
  • #24
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Аз сам оценявам , че съм много НЕумен! Ама като живея с нашите в панелката , а съм вече на 47 години .. ...
  • #23
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Обективно ( преди 2 години )
    както казах, зелените талибани са се газирали от истината, която не им е удобна. Някакъв даже обяснява, че от 2025 ще спре производството на ДВГ. Човек, ти осъзнаваш ли мащаба на това което изричаш? Нима, всичките тия акцизи и други надценки не са вкарани точно то това "зелено" лоби, на което се възхищавате? Има толкова много вода да изтече, преди електричките да станат напълно заместима алтернатива на ДВГ. В момента се разработват много по устойчиви технологии, отколкото батериите....
  • #22
    2 rate up comment 8 rate down comment
    случаен минувач ( преди 2 години )
    ДВГ на водород. Това е доброто решение.
  • #21
    10 rate up comment 28 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нещо не виждам как може да сравняваш Тесла с Тойота, едните са в бъдещето, другите в средновековието. Тесла е най-технологичната компания, Тойота най-изостаналата, още няма електромобил. Все едно да сравняваш смартфон с телефон с шайба.
  • #20
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Blabla ( преди 2 години )
    Тесла, добре направен първи старт благодарение на Тойота и Арнолд Шварценегер, по-късно огромни държавни субсидии изтреляха компанията до небесата, колкото до колко са ефективни и как се добива горивото няма значение, ако Тойота Мирай второ поколение е два пъти по-добра т.е. Може да изкара два-пъти повече разстояние от Тесла, кой ще го вълнува, те даже могат скоро да прехвърлят старите коли на новото гориво и електричките остават на заден план.
  • #19
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Who Cares ( преди 2 години )
    И понеже са наясно затова продължават да продават същия модел С от 2021 та и до днес. Нещо, което нито една друга компания не прави.
  • #18
    7 rate up comment 6 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Боряна Стробъл представя пред мениджърите резултатите от анкета за ангажираност на работещите в отдела по задвижващи системи. Един от тях е написал: "Имам чувството, че работата ми в Тесла ми дава цел. Имам чувството, че животът ми най-накрая има смисъл." Това развълнувало Боряна и вдигнала поглед към аудиторията - всички тези дългогодишни мениджъри едвам си сдържали емоциите... Истината бе - казва тя - че всички се чувствахме като него!" Това е TESLA! ВИНАГИ ВЪВ ВСИЧКО ПЪРВИ, защото сме ЕДНО