IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus показа офроуд-бъги на водород

Концепцията представя фокуса на компанията върху технологията

Lexus представи преди два дни дългоочакваното ново поколение на всъдехода LX, чиито предшественик се задържа на пазара цели 14 години. Но базираният на новия Toyota Land Cruiser 300 луксозен модел, далеч не бе единствената новост, показана на медиите при премиерата. В края на събитието бе показан и един странен за компанията концепт -  Lexus Off-Highway Recreational Vehicle.


Lexus Off-Highway Recreational Vehicle


Машината, както може да видите от снимките, представлява UTV, познато също и като оф-роуд бъги. Което е доста встрани от актуалната гама и амбициите на луксозната марка. И ако това е интересно, то може би още по-интересното е, че машината се задвижва от водород. И по-точно от двигател с вътрешно горене, който изгаря екологичното гориво, вместо да използва газа за захранване на горивни клетки.

Всъщност, водородният двигател не е толкова голяма изненада, колкото сегмента в който е Lexus Off-Highway Recreational Vehicle Concept. По-рано тази година компанията-майка Toyota показа 1,6-литров трицилиндров турбомотор, работещ на водород в спортен прототип на Corolla. Агрегатът е дериват на този от GR Yaris с променени системи за подаване и изгаряне на горивото, така че да работят с лекия газ.


Lexus Off-Highway Recreational Vehicle


Съмняваме се, че Lexus има реално намерение да навлезе в сегмента на оф-роуд машините за свободно време, но концепцията определено е интригуваща и с доста приятна визия. И от представеното видео, изглежда напълно функционална, като смело гази през кал, локви и тежък терен, макар да няма никакви технически данни за задвижването.

Може да видите бъгито в действие във видеото:

Електромобилите с батерии се налагат в индустрията, макар някои автомобилни производители да продължават да развиват и технологиите с водород. BMW представи водородния кросоувър iX5 на автосалона в Мюнхен през септември, а Hyundai също инвестира сериозно в алтернативното гориво и има намерение да го популяризира. Renault наскоро показа водороден ван, а Daimler и Volvo се съюзиха за разработката на водородни камиони и автобуси.

Toyota твърдо вярва във водорода - и като използването му в горивни клетки, и като директна употреба в двигател с вътрешно горене. Компанията представи второто поколение на модела си Mirai в началото на годината, а има и слухове, че през 2025 година ще лансира и водороден Prius, с гореспоменатия трицилиндров двигател от прототипа на Corolla.

Повече снимки на Lexus Off-Highway Recreational Vehicle вижте в галерията:

0 от 500