IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новото BMW iX: тестваме германската електрическа революция

523 коня, от София до Варна без зареждане и глезотии от Rolls-Royce Phantom - новият флагман от Мюнхен наистина ни впечатли

Каквото и да ви казват, и до днес еталонът за електромобил си остава Tesla. Само че Tesla е дело на хора, които са много добри в създаването на компютри.
Докато сега се срещаме с новото BMW iX - дело на хора, които са много добри в създаването на автомобили.
Дали това е достатъчно, за да наклони баланса на силите? Имаме цял ден по пътищата на Бавария, за да научим.


 
     
    
Като говорим за Tesla, да не забравяме, че BMW всъщност бе един от пионерите в областта на електрическите коли. Прототипът на i3 се появи две години преди първия масов модел на американците. Повечето конкуренти тогава все още смятаха дизела за технологията на бъдещето.
  
  
BMW iX тест драйв
    
     
Но после баварците забавиха темпото, и i3 остана самотен на на пазара близо осем години. Сега обаче виждаме, че в Мюнхен не са загубили това време напразно. iX и новото i4, което ще ви покажем в следващото издание на КОЛЕЛА, в никакъв случай не са просто следващата стъпка в електрификацията. Те са цял следващ етап.
 
  
BMW iX тест драйв
    
    
Технологичните новости в тези автомобили са безброй. Но понеже в последните години водещият мотив на купувачите са не технологиите, а дизайнът, нека започнем оттам.

По отношение на дизайна iX навлича на BMW критики, още преди да се появи на бял свят. Концептът iNext, който го предшестваше, определено не беше обикнат от масите. За щастие във финалната кола повечето му дразнещи черти са изчезнали.
  
   
BMW iX тест драйв
    
     
Главният дизайнер на BMW оприличи този автомобил на добре огладен камък. Но тази загладеност е продиктувана от нуждата за максимална аеродинамичност. Като размери, iX е някъде между Х5 и Х7. Но коефициентът на въздушно съпротивление при Х5 е 0.31. Тук е 0.25. Митичното Ferrari F40 имаше с почти цяла десета по-висок (0.34).
  
 
BMW iX тест драйв
     
     
Въпреки това не бихме нарекли този външен вид недвусмислено красив. Но той е нещо по-ценно от това: оригинален е. Във време, когато повечето нови модели си приличат като капки вода, това BMW се разпознава от километър.

Нещото, което ще предизвика най-много спорове, е най-отпред. Не се изкушавам да използвам думата решетка, защото всъщност оттук никога няма да мине какъвто и да било въздух. Това е просто един пластмасов капак. Но не от каква да е пластмаса, защото този уникален материал, ако бъде надраскан или наранен, може да се поправи сам. Достатъчно само да го нагреете леко с най-обикновен сешоар, или дори да го оставите на слънце.
 
  
BMW iX тест драйв
    
     
Този интерес към новите материали впрочем се отнася и до по-съществени части от колата. Ако не смятаме батерията, корпусът на iX е чувствително по-лек от този на Х5. Заслугата е и на използвания скелет от въглеродни влака, и на профилите от специална алуминиева сплав, създадени първоначално за Rolls-Royce Phantom. От Phantom идват също пневматичното окачване и уникалният панорамен покрив, който се затъмнява по електрически път, с едно натискане на бутон.
  
  
BMW iX тест драйв
    
     
iX има три различни версии според батерията и мощността, като и трите са със задвижване на двете оси. Базовата, xDrive 40, има 71 киловатчаса използваема батерия, 326 коня мощност и максимален пробег от 425 километра.

Ние обаче тестваме по-високата - xDrive 50. Тук батерията е със 105 киловатчаса използваем капацитет, а мощността скача до 523 коня. Това чудовище е способно да се изстреля от 0 до 100 км/ч само за 4.6 секунди - нищо, че само батерията му тежи 640 килограма. А догодина ще се появи и по-мощна версия, с 620 коня мощност.
  
  
BMW iX тест драйв
  
  
По-удивително и от ускорението обаче е пътното поведение. iX има много прецизен волан и смайваща пъргавина като за размерите му. Тайната е в завиващите задни колела. А също и в батерията от ново поколение, която е по-плоска и е вградена в пода. Благодарение на това центърът на тежестта тук е с цели 9 сантиметра по-ниско, отколкото в Х5.
  
      
BMW iX тест драйв
    
    
Интериорът също напълно съответства на новаторското задвижване.
Вече двайсетина години всяко следващо BMW ни изглежда приятно познато отвътре, защото подходът на компанията към интериора винаги е бил еволюционен. И това е много хубаво, във всяка следваща кола още със сядането инстинктивно знаеш кое къде е и как работи. Не и тук обаче. iX не само е като никое друг BMW до момента. То е като никоя друга кола.
  
  
BMW iX тест драйв
    
    
Доказателството е, че ще ви трябва обучение, дори и само за да излезете от колата. На вратата отвътре няма ръкохватка, а само дискретен бутон за освобождаване на ключалката.
Дизайнът на таблото е минималистичен, и изпълнен с подчертано презрение към гладките извивки. И към традиционните материали.

Най-удивителното в този интериор е, че съвсем доскоро почти всичко, което виждате, е било боклук. Килимчетата на пода са направени от стара пластмаса, изловена от океана. Дървото и алуминият са рециклирани. А кожата на седалките, за да опази природата, не е обработена с химикали, а с маслинови листа.
 
 
BMW iX тест драйв
   
    
Новият двоен екран за приборите и мултимедията е забоден върху таблото, което не е много оригинален подход. Но пък е с чудесна резолюция и графика, отлично четим, даже при силно слънце, и достатъчно просторен да си отворите няколко прозореца едновременно. Навигацията има добавена реалност, което е голямо улеснение.

Само че всичко това, което ви казах до момента, няма особен смисъл. Едва ли някой от вас се е съмнявал, че BMW е в състояние да направят динамична, с прецизно управление и с луксозен интериор кола. Всичко това отдавна го приемаме за даденост. Големият въпрос е какво са направили BMW в онази област, в която не са силни открай време: софтуера, батерията и управлението на енергийните потоци. И ето го идеалното място, където да тестваме това - на митичния германски аутобан, където, както знаете, ограничението на скоростта е "колкото можете да вдигнете".
 
  
BMW iX тест драйв
    
     
Ускорението на този автомобил в никакъв случай не е като в най-мощната Tesla Model S или в Porsche Taycan. Няма да ви стане лошо от него. Но е много, много впечатляващо.
 

BMW iX xDrive 50

523 к. с. максимална мощност

765 Нм максимален въртящ момент

4.6 секунди 0-100 км/ч

630 км максимален пробег


Естествено, за нас въпросът не е колко можем да вдигнем, защото максималната скорост е ограничена на 200 километра в час. Въпросът е какво ще стане с обхвата, когато вдигнем въпросните 200.

Максималните 620 километра пробег според WLTP са мъчно постижими в реалния живот, и инженерите на BMW го признават честно. Но те ни уверяват, че колата може да измине 500 при скорост 130 километра в час. И до 450 при скорост, достигаща 170.
Струва ни се трудно за вярване. Но при 93 процента батерия на старта, след 240 изминати километра от Мюнхен през Динголфинг до Алпите, все още ни остават 44 процента. И 226 километра пробег. А, както видяхте, сме карали и по-бързо от 170.
Обхватът би трябвало да се запазва и през зимата, защото iX има много сложна система за оползотворяване на остатъчната топлина. Подгряването на салона на практика почти не коства енергия от батерията.
 
 
BMW iX тест драйв
  
    
Естествено, всички тези чудеса не идват даром. Цената на базовото xDrive 40 в България започва от 160 000 лева. xDrive 50 като това ще ви струва почти 199 хиляди. Но всъщност това е съвсем съизмеримо с бензиново Х5 с такава мощност. И е с двайсет хилядарки по-евтино от бензиновото Х7.
Заключението: въпреки теглото, въпреки задвижването, и въпреки милионите джаджи, които правят от тази кола нещо като смартфон на колела, тя си остава истинско, неподправено BMW. Тоест нещо, което доставя удоволствие.
 
 
Още снимки от теста на BMW iX вижте в ГАЛЕРИЯТА:

 

0 от 500
  • #23
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Не знам дали сте я видяли на живо на улицата, но аз като я видях и устата си забравих да затворя! Уникална гледка! Това не е автомобил, това е склуптора! Впечатляващ баварец! Но за да го усети човек, трябва да не прави сравнения с моделите от преди две, три или пет до десет години. Това е визия от бъдещето!
  • #22
    3 rate up comment 5 rate down comment
    До големи разбирачи ( преди 2 години )
    Брат остави майтапа ,ама това изчадие наистина е много грозно!!!
  • #21
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Майко мила ( преди 2 години )
    *** грозобойника. Това го е правил полуслепия дизайнер с двете леви ръце
  • #20
    0 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Като знам че на майка ми й коства да отвори жабката, все ми е на ума че ще успее да изле от колата като вземе да търси копчето.
  • #19
    25 rate up comment 14 rate down comment
    Големи разбирачи ( преди 2 години )
    Всички й казвате, че е грозна, но като я видите на пътя до вашата кола и си викате: еййй сега да го имах това БМВ
  • #18
    12 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Автомобилите от година на година стават все по грозни и непрактични. Да не говорим за мало-умните технически решения които се вграждат в тях и фактът че стават все по трудни и скъпи за обслужване. Колите които се продават сега след 10 години няма да има кой да ги ремонтира и няма да има дори и части за тях. Като се чупят директно ще отиват за рециклиране.
  • #17
    15 rate up comment 8 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Германските *** иначе много се бъзикат с "детския" вид на Сивик type -R, а за това недоразумение ни убеждават, че нищо ме разбираме......
  • #16
    4 rate up comment 16 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    както вече обиснихме 50 % от ел колата е батерията. Точно немците батерия не правят. Така, че немска ел кола просто няма. Има някакви нелепи напъни да направят коруба за ел. кола. При това им се получава зле.
  • #15
    9 rate up comment 18 rate down comment
    реплика ( преди 2 години )
    Пионера е ТОЙОТА не Тесла,БРАДВА или Мотика.Дизайна на Тесла е отвратителен.
  • #14
    14 rate up comment 8 rate down comment
    FenIX ( преди 2 години )
    Дизайнера е за уволнение. Особено предницата е потресаващо грозна.