IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американци копираха китайски кросоувър и го кръстиха Dodge

Новото поколение на Journey вече стъпи на един пазар в Северна Америка

През годините свикнахме китайски производители да копират моделите на чужди компании и да ги пускат на пазара под различно име. Сега обаче се случва точно обратното - американски бранд "клонира" китайски кросоувър и го предлага за продажба.


Dodge Journey


Това е компанията Dodge, която произвеждаше кросоувъра си Journey през периода 2008-2020 година. Същият модел се предлагаше и на други пазари, в това число и в Европа, но под името Fiat Freemont. Сега той той получава приемник, който вече се продава на един от пазарите в Северна Америка - този в Мексико.

За разлика от предшественика си, който можеше да се похвали с оригинална конструкция, тъй като беше разработен съвместно от Daimler-Chrysler и Mitsubishi, второто поколение на Journey всъщност представлява леко преработен Trumpchi GS5.


Dodge Journey


Китайският кросоувър също е на пазара във втората си генерация, като разликите между него и американската версия са минимални. Те са в решетката на радиатора, както и в надписите и емблемите по каросерията. Конструкцията на двата кросоувъра е идентична - от независимото окачване McPherson отпред и многозвенно отзад до безалтернативното предно предаване.

Моторът е само един - 1,5-литров с турбо и 4 цилиндъра, който развива 169 к.с. По-интересното обаче е, че същият този Trumpchi GS35, който е и новият Dodge Journey, още от 2018 година се продава не само в Китай, на и на други пазари, под името GAC GS5.


Още снимки на кросоувъра - вижте в галерията:


Производството на Dodge Journey ще се осъществява в Китай като част от партньорството между Stellantis и GAC Group. Продажбите на кросоувъра няма да се ограничават единствено с Мексико, като предстои моделът да стъпи на три пазара от Латинска Америка - Перу, Чили и Колумбия.

Снимки: Autonews

0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    BENZIN ( преди 2 години )
    4 Не е тенденциозно, виж в чужди сайтове, че е точно така. Додж не ползват платформата, а целия автомобил, само сменят емблемата.
  • #3
    8 rate up comment 5 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    Тенденциозно и подвеждащо заглавие. Май не е копирано, а съвместна разработка и производство за Азия и Латинска Америка. Но да пишем гръмки заглавия, че да имаме аудитория!
  • #2
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    хахх ужас, че те итало свиркало стелантис си бяха достатъчно некачествени и без китайска помощ. Сега ще са съвършено некачествени и долно пробни . Ти да видиш деволюция.
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Колю Курудръвчеф ( преди 2 години )
    СУПЕР КОЛИЦА ЩОМ Е СДЕЛАНО ОТ ФИАТ АУТО ГРУП!!!???