IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford закри бизнес за 2 млрд долара

Изтеглянето от Индия може да се окаже краят на популярен модел

Компанията Ford обяви, че започва преструктуриране на дейността си в Индия, като производството на автомобили за вътрешния пазар спира незабавно. Заводът в Санаде ще работи до края на годината, а този в Ченаи - до лятото на 2022 година.


Ford


Повече от 11 000 души остават без работа, като за тях ще трябва да се погрижи компанията Ford Business Solutions, която вече преговаря с профсъюзите, дилърите и доставчиците на части и оборудване. До момента Ford е инвестирал над 2 млрд долара в двете предприятия и в бизнеса си в страната като цяло, след като стъпи в Индия през 1995 година.

Краят на операциите в азиатската държава може да доведе и до спирането на един от популярните модели на марката - Ford EcoSport. Тъй като производството на кросоувъра за пазара в САЩ се осъществява в Индия, неговите доставки ще бъдат прекратени. Моделът отпадна и от гамата за Бразилия и Китай, където също се сглобяваше до миналата година.


Ford EcoSport


Така EcoSport остава да се предлага единствено в Европа, където се произвежда в завода в Крайова (Румъния). Продажбите му обаче спадат, като за първите 7 месеца от година от модела са реализирани 16 262 единици.

Любопитното е, че кросоувърът се оказа най-успешният модел на Ford на индийски пазар, където се продава от 2013 година. В САЩ EcoSport се появи през 2017 година, но така и не беше харесан и мястото му сега ще бъде заето от пикапа Maverick.

Снимки: Ford

0 от 500