IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как експертите сбъркаха с хибридите преди 15 години

Този път обаче бъдещето на автомобилите е обвързано и със законови промени

Като се има предвид какво се случва в автомобилната индустрия и в медиите, които я отразяват, едва ли някой се съмнява, че през следващото десетилетие тя ще бъде доминирана от електрически превозни средства. Такива са и прогнозите на повечето експерти, но една статия в изданието Vice показва, че много от тях вече сбъркаха веднъж, при това сериозно.


хибриди


През 2008 година 125 топ-мениджъри от автомобилната индустрия трябваше да отговарят на въпроса "Какви ще бъдат автомобилите през 2020 година?" Анкетата беше организирана от IBM, като тя даде категоричен отговор - през 2020 година всички автомобили ще бъдат хибриди.

Дванадесет години по-късно се оказа, че тези експерти грешат сериозно. Повечето от тях са американци, а статистиката показва, че през 2020 година хибридите имат едва 3% пазарен дял в САЩ. В Европа той е почти същият през 2019 година - 3,6%, но на следващата скача до 8%.

Статията от 2008 година обяснява как стремителното увеличаване на цените на газа и огромното повишаване на осведомеността на хората за изменението на климата стават причина за повишеното търсене в САЩ на малки и икономични превозни средства. Това е причината продажбите на Toyota Prius да скочат двойно на годишна база от 181 000 единици през 2007 година, а други производители - като GM, да заложат на хибридни модели като Chevrolet Volt.


хибриди


Оказва се обаче, че хибридната технология е прекалено скъпа и когато цените на нефта спаднаха, а производителите започнаха да внедряват технологии като турбокомпресор и системи "старт-стоп" за намаляване на разхода, потребителите се върнаха към конвенционалните автомобили. И съответно обърнаха гръб на хибридите.

Трябва ли всичко това да кара хората да приемат с недоверие твърденията, че електромобилите ще доминират през следващото десетилетие? Според Vice, положението в момента е напълно различно, тъй като вече не се разчита на настроенията на потребителите. Този път технологията (под формата на по-евтини батерии) и най-важното - законодателството под формата на предстоящи забрани на двигателите с вътрешно горене, няма да оставят никакъв шанс на купувачите, освен да преминат към електрически превозни средства.


0 от 500
  • #1
    29 rate up comment 12 rate down comment
    Дифорс ( преди 2 години )
    Слава богу, че светът не се състои само от Европа и САЩ. Конвенционалните автомобили, ще продължат да се произвеждат и продават на другите места, поради много причини. Не разбирам защо ще се забранят автомобилите с ДВГ, при положение, че половината население на Бг, а и не само, се отоплява на твърдо гориво, като печките и ТЕЦ-овете бълват замърсяване, което е многократно по-голямо. Тук има хора, които много харесват ел. колите, но които нямат шанс да си купят такава, нито пък да я зареждат.