IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW представи напълно рециклирана градска кола

i Vision Circular е визия за компактен еколукс от 2040 година

BMW представи доста сериозна гама новости на международния автосалон в Мюнхен. Някои от автомобилите на баварците видяхме и по-рано - като електрическите iX кросоувър и i4 седан, както и новата водородна концепция в лицето на iX5 Hydrogen. Но наред със серийните модели и новостите, дебют направи още една интересна машина.


BMW i Vision Circular


Става въпрос за концепцията BMW i Vision Circular, която изглежда коренно различна на фона на останалите предложения на баварците, но в никакъв случай не е по-малко интересна от тях. Автомобилът изразява визията на компанията за градския автомобил през 2040 година, като е предназначен за четирима души и се фокусира към устойчивост и лукс.

Малкият електромобил е направен от 100% рециклирани и рециклиращи се материали, включително и блокът с батерии. От BMW заявяват, че са създали акумулаторите с използване на материали от рециклирани енергийни носители и според тях батерията постига много по-висока енергийна плътност, без да се използват ценни и редки ресурси.


BMW i Vision Circular


Що се отнася до дизайна, i Vision Circular има уникален подход към настоящия дизайнерски език на марката. Знаковата челна решетка е налична, като отново е доста голяма, но с леко променена и по-заоблена форма, като в краищата й са вградени челните светлини. LED акценти има по-цялото протежение на "бъбреците", а предното стъкло и покривът са в един общ блок.

Колелата съответстват на дизайна на решетката и фаровете, като са с тънки спици, а в задната част акцент е един LED бар минава по цялото протежение. Интериорът използва смес от уникални материали и решения, наречени от специалистите "събиращи техники". Арматурното табло, например, е 3D принтирано, като така се редуцира употребата на лепило и се получава една монолитна част, с вградени кристални елементи в нея. 


BMW i Vision Circular


Интересно е решението, в което липсва традиционния тъчскрин екран на мултимедията, който е заменен с виртуален дисплей на самото челно стъкло. Четирите индивидуални седалки също са специални, като също са изработени изцяло от рециклирани материали, върху лека алуминиева рамка. Воланът също е изработен чрез 3D принтиране, като в изработката му е използвана специална дървена пудра.

Естествено, BMW i Vision Circular засега си остава само концепция и няма да влезе в производство - поне не и скоро. Но показва какво можем да очакваме от BMW по отношение на използването на рециклиращи техники в бъдеше. Както, между другото, ни показаха и в недалечното минало с i3...

Повече снимки на BMW i Vision Circular вижте в галерията:

Снимки: Automedia.bg

0 от 500