IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW направи 100% рециклирана кола

Моделът i Vision Circular Concept трябва да покаже бъдещите градски коли на марката

Германският производител BMW представи амбициозен план за намаляване на емисиите на CO₂ и обяви, че ще произведе 10 млн електрически превозни средства в рамките на десет години.


BMW i Vision Circular


Основните приоритети на марката ще бъдат намаляване на емисиите на CO₂ през целия жизнен цикъл на превозното средство, затворен цикъл на производство и използване на по-рециклируеми и екологично чисти материали. Част от тази стратегия е предстоящата премиера на концепцията BMW i Vision Circular, която е направена от 100" рецеклируеми материали.

Целите, които са си поставали в компанията, са доста амбициозни - да се намалят наполовина емисиите на CO₂ на километър и до 40% за целия жизнен цикъл на автомобила до 2030 година. Самата компания трябва да се превърне в неутрално въглероден производител до 2050 година, като 50% от използваните материали в момента трябва да бъдат рециклируеми възможно най-скоро.

За целта се въвежда концепцията Secondary First, което е в съответствие с този план. Това означава, че когато е възможно, BMW ще използва предимно рециклируеми материали, включително рециклирана пластмаса. Компанията обмисля и перспективите за използване на напълно нови материали, сред които е изкуствената кожа Deserttex. Тя е създадена на базата на биополиуретанова матрица с подсилваща субстанция, изработена от кактусови влакна.

Същото се отнася и за друг растителен материал - Mirum, който имитира всички свойства на традиционната кожа или прежда, като е напълно рециклируем. Това може да включва и различни видове синтетичен текстил и мономатериали, при които външната и вътрешната част ще бъдат направени от един и същ материал, а не различни, както е сега.

Цялата тази стратегия ще бъде отбелязана с производството на автомобил, който е 100% рециклируем BMW i Vision Circular ще дебютира на изложението IAA Mobility в Мюнхен следващата седмица, за да покаже как ще изглеждат луксозните градски електрически превозни средства през 2040 година. И ако се съди по показаното от баварците изображение, това ще бъде малък хечбек.

Снимки: BMW

0 от 500