IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel пусна модел с 8 конски сили

Електрическият Rocks-e е всъщност ребрандиран Citroen Ami

През последното десетилетие Opel имаше не един, а цели два автомобила, позиционирани под компактната Corsa. Ако си спомняте, това бяха бюджетният Karl и Adam, планиран за съперник на Mini. И двете субкомпактни машини обаче се задържаха сравнително кратко на пазара и производството им бе прекратено през 2019 година.


Opel Rocks-e


Сега германската марка отново ще направи опит да се позиционира в сегмента на суперминитата, като този път ще разчита на още по-малък автомобил - новият Opel Rocks-e. Всъщност, това не е изцяло нов модел, тъй като возилото циркулира от известно време на пазара под името Citroen Ami. И не е точно автомобил, тъй като според класификацията на ЕС е четириколка.

Електрическият Rocks-e е по-специално "леко четириколесно превозно средство", което ще рече, че теглото му не може да надхвърля 425 килограма без батериите. Последните са с познатия от френския еквивалент 5,5-киловатчасов капацитет, като осигуряват пробег с едно зареждане до 75 км по цикъла WLTP и се зареждат за окол отри часа и половина от домашен контакт.


Opel Rocks-e


Както и при Citroen Ami, вратите се отварят срещуположно една на друга, като Rocks-e също има някои заменяеми компоненти на купето. Малкият двуместен модел все пак има свои отличителни белези в дизайна, основният от които е новият стил на марката за оформяне на предницата, наречен Opel Vizor. В салона, промени спрямо френския родственик няма, извън логото на германската фирма.

Дългият едва 2,14 метра Opel Rocks-e се задвижва от електромотор с максимална мощност от само 8 конски сили (6 kW). Максималната скорост на микровозилото е 45 км/ч, като машината може да се управлява напълно легално в Европа след навършване на 15-годишна възраст на кандидат-шофьорите й. Четириколката е "обута" с 14-инчови гуми.


Opel Rocks-e


Приложението на новия модел, естествено, е в градски условия, като плюс е диаметърът на завой от 7,2 метра. Продажбите ще започнат първоначално в Германия тази есен, чрез онлайн поръчки или от избрани дилъри на марката. На други европейски пазари мъникът ще се появи през 2022 година, като в родината си ще се предлага с три нива на оборудване.

Повече снимки на Opel Rocks-e може да видите в галерията:

0 от 500
  • #8
    8 rate up comment 1 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Някой си мислят че колите на бъдещето са GLS, X7 Q7 - друг път. Това са динозаврите на миналото. 7 милиарда човечета искат кола и даже вече могат да си купят щото има 30 годишни по за 300 евра/долара.Всичките тия динозаври са минало. Индивидуалната мобилност ще е електрическа и СКЪПА. Това дето ви го показват ще е що годе достъпно и ще му се радват като невидели сегашните собственици на пасат от 2010г.
  • #7
    3 rate up comment 10 rate down comment
    JEEP ( преди 2 години )
    Наистина огромен замисъл има в това возило - да станеш поредната безлична и практична скръндза - тротинеткаджия
  • #6
    8 rate up comment 6 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 2 години )
    Тъжен край на една славна марка.
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Павел ( преди 2 години )
    Как може легално да се кара на 15 в България?
  • #4
    1 rate up comment 8 rate down comment
    маде ин Пепи Шекера ( преди 2 години )
    Много ме кефи въведението - търсели конглокент на "Мини" , за да се позиционират в нишата на субкомпактните и видиш ли това е отговорът !? Да сравняваш "Мини купър " или "One" с 8коня 4-колка ....
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Във Франция се продава е еквивалента на Техномаркет - 3000 евро вноска и после по 19.90 евро на месец
  • #2
    31 rate up comment 0 rate down comment
    Sameman ( преди 2 години )
    Перфектно, за да идеш и напазаруваш, да идеш на работа, да си вземеш детето от градина/училище. Има смисъл от този мъник. Не всичко в този живот са спортни автомобили и джипове.
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Индийците отдавна са го измислили - рикша.