IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel става производител на електромобили през 2028 година

Компанията ще пусне модел на ток, вдъхновен от легендарната Manta (ВИДЕО)

До 2028 година Opel/Vauxhall ще се превърне в изцяло електрическа марка в Европа, обяви изпълнителният директор на компанията Михаел Лошелер. Това стана по време на представянето на плановете за електрификация на алианса Stellantis, част от който е германският производител.


Opel


Една от първите стъпки в новата посока, която ще поеме Opel, е завръщането на легендарната Manta като модел на ток. Това ще стане в средата на настоящето десетилетие, като подробности за автомобила не бяха разкрити. Показано беше само едно негово изображение, на което се вижда общия вид на електрическия спортен модел.

Крайният срок за преминаване изцяло на електромобили от Opel изпреварва с две години този на конкурента Ford, който обеща да електрифицира изцяло гамата си за Европа през 2030 година. Германците предвиждат още през 2024 година да предлагат хибридни версии на всички свои модели.


Opel


От концерна-майка Stellantis обявиха, че подготвят 4 платформи за електромобили за своите марки, които ще осигуряват пробег от 500 км с едно зареждане. Те се казват STLA Small, STLA Medium, STLA Large и STLA Frame. Opel вероятно ще използва STLA Small, докато Medium е предназначена за премиум-брандовете на концерна. Платформите Large и Frame пък са насочени към американските марки на Stellantis.

В момента Opel предлага електрически версии на малкия си хечбек Corsa и на малкия си SUV Mokka, както и на товарните Vivaro и Combo. Компанията продана и хибриден вариант на компактния си кросоувър Grandland. Като цяло на хибридите се падат едва 9% от общия брой продажби в Европа от началото на годината.


Снимки: Opel

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    3, въздуха ще се подобри и само ако се спре разкарването на децата с кола на училище, което е на другия край на града, примерно или бабите за да разходят домашния любимец сядат в колата да идат еди къде си.. и подобен безсмилен трафик. Да не гооврим за БГ манталитет, че гр. транспорт е за бедните и подобни. 1.5г работа отвкъщи го показа, ако не в БГ, то на запад. И айде стига с тази утопия че електричките ще поевтинеят или тока ще пада и видиш ли всичко е люляк и рози.. това в утопия.
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1 - аз не бих бързал, с тези заключения. До тогава има още едни (поне) избори за ЕУ парламент и не се знае какво ще стане. Я влезе в сила я не този стандарт. Просто още голяма част от жителите на ЕУ не са наяасно какво ги чака, а светне ли им.. нищо не се знае. Ти явно си от заблудени, които си мислят, че електричките ще поевтинеят, както и че като ще се решат всички еко проблеми. Мда, блаженни са вярващите.