IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте най-новия конкурент на УАЗ от Русия

Коравата "Стрела" вече има и военна, и цивилна версия

На провелия се тези дни форума "Армия-2021" в Русия бе представен новият всъдеход ВПК Стрела. Машината, с дължина от 5 метра и рамна конструкция, е дело на Военно-промишлената компания (ВПК) и Младежкото конструкторско бюро (КБМ) - създателите на роудстъра "Крим". Идеята е новият високопроходим модел да се конкурира с УАЗ на пазара, но и да бъде основна транспортна единица в руската армия.


ВПК Стрела


"Стрела" в нейната небронирана версия, използва собствена оригинална рама, но възлите, агрегатите и детайлите на купето и салона са базирани на тези от лекотоварните автомобили ГАЗ - "Газель-NEXT" и "Соболь-NEXT". Дизайнът напомня доста за бронираните машини "Тигр" и всъдехода Комбат Т98, но при новия модел част от каросерията може да бъде демонтирана и той да се превърне в пикап.

За задвижването на ВПК Стрела се грижи 2,8-литров турбодизелов двигател Cummins ISF с максимална мощност от 149 конски сили. Агрегатът е стикован с 6-степенна механична скоростна кутия ГАЗ, като може да предава тягата само към задните колела или към четирите при наличието на опционална парт-тайм 4х4 трансмисия.


ВПК Стрела


Максималната скорост на всъдехода е 120 км/ч, като предното окачване е независимо с пружини и амортисьори, а отзад се разчита на цял мост и ресьорри. Клирънсът на машината е 270 мм, а товароносимостта на 5-местният вариант е 900 кг.

Очаква се да бъдат лансирани и два пикапа - с 2 и 4 врати, както и версия на машината с по-къса колесна база. Акцент в дизайна са кръглите LED фарове, масивната решетка, квадратитие форми и богатото допълнително оборудване за офроуд - защити, стоманени брони (с лебедка в предната) и т.н.


ВПК Стрела


Освен показаната на военното изложение цивилна небронирана версия, Стрела ще получи и брониран вариант, специално за армията, както и версия амфибия. Засега, обаче, нещата са на етап проект и прототип, като все още се прави анализ на пазара и се обмисля къде точно ще се произвежда всъдеходът.
  
   
Повече снимки на ВПК Стрела вижте в галерията:

0 от 500