IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ново разследване срещу Tesla стартира в САЩ

765 000 електромобила с автопилот са заплашени от сервизна акция

Националната администрация по безопасност на движението (NHTSA) на САЩ започна разследване на системата за автопилот на Tesla, което ще засегне общо 765 000 електромобила на марката.


Tesla autopilot


Под прицела на властите са 11 инцидента, които са се случили от януари 2018 година досега, включително и 4 от тази година. При тях автомобилите на Tesla са катастрофирали при активирана система за автопилот, причинявайки смъртта на един човек и наранявани на още 17 души. При всички тях електрическите коли са се ударили в спрели край пътя превозни средства на аварийно-спасителни служби или в преди това катастрофирали автомобили.

От NHTSA потвърждават, че всички участвали в инцидентите превозни средства са се движили с активиран автопилот или круиз-контрол, който дава информация за трафика. Повечето от катастрофите са станали на тъмно, но местата на произшествията са се виждали с просто око, тъй като автомобилите са били с включени аварийни светлини, а на пътя са оставени светещи конуси или други предупредителни знаци.


Tesla autopilot


Предполага се, че първият инцидент се е случил на 22 януари 2018 година в Кълвър Сити, близо до Лос Анджелис, когато автомобил на Tesla се е ударил в спрял пожарен автомобил, който е извършвал спасителна операция.

Предстои да бъдат проучени 765 000 модела S, 3 X и Y, произведени от 2014 до 2021 година и продадени в САЩ. В най-лошия случай ще се наложи гигантска сервизна акция, която ще бъде и най-голямата в историята на марката.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    критиките срещу тесла няма да спрат никога, нали?
  • #1
    5 rate up comment 4 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Изрично пише, че шофера трябва да си държи ръцете на волана, за да поеме контрол в случай на необходимост! Да ама някой се успокоява като види, че си завива сама и почва да си мечтае, че живее в бъдещето и хоп! Това което ще покажа разследването е, че една технологично напреднала кола с всички свои асистентите не може да надделее над малоумо задкормилно устройство!!!