IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-екстремното Bugatti излиза в серийно производство

От пистовото Bolide ще бъдат направени 40 бройки, като всяка ще струва поне 4 млн евро

През 2020 година Bugatti представи най-екстремния си модел - Bolide, а сега компанията обяви, че той ще излезе в серийно производство. Машината е предназначена само за писта, а нейните създатели твърдят, че тя може да развие скорост от 500 км/ч.


Bugatti Bolide


Пистовия Bolide се отличава с нова технология на въздухозаборника, благодарение на която се намалява значително подемната сила и се подобрява обтакаемостта. Благодарение на нея, автомобилът генерира същата притискателна сила като машините от Формула 1.

Първоначално машината е разработена като експериментален инженерен проект, но в крайна сметка в Bugatti решиха да пуснат на пазара и серийни версия. В основата е платформата на Chiron, като теглото на Bolide е сведено до 1440 кг (при показания през 2020 година прототип то беше още по-малко - 1240 кг).

Познатият 8,0-литров W16 двигател с 4 турбини развива 1600 к.с. и 1600 Нм, но при използването на 110-октаново състезателни гориво максималната мощност скача до 1850 к.с. и 1850 Нм.

Купувачите на Bugatti Bolide получават 6-точкови предпазни колани, система HANS (същата като при болидите във Формула 1) за защита на главата и шията, както и система за автоматично гасене на пожар. От модела ще бъдат произведени 40 бройки, като всяка от тях ще струва минимум 4 млн. евро, а собствениците ще изкарат специален курс за каране на писта.

Снимка: Bugatti

0 от 500