IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваният модел в света прехвърли 50 милиона бройки

На всеки 28 секунди някъде се купува по една Toyota Corolla

Toyota Corolla може и да не е най-възхитителният автомобил на света, но ако трябва да бъдем честни ентусиастите, търсещи нещо по-специално са само едно зрънце от пазара на нови коли. По-голямата част от клиентите търсят надежден, икономичен и практичен автомобил, като японският модел перфектно се вписва в тези изисквания.


Toyota Corolla


Може би горецитираното е причината Toyota Corolla да се превърне в най-продавания автомобил на света за всички времена. Японската машина е на пазара от 55 години насам, преживя 12 поколения и сега посреща много важен момент от историята си - достигането до 50 милиона произведени бройки.

С продажбата на юбилейния 50-милионен автомобил, Corolla подсили статуса си на най-големия бестселър на света. И все още е доста по-напред от "вечния втори" Volkswagen Golf, който е със 7 години по-млад от японския конкурент и все още чака да достигне бройката от 40 милиона произведени машини.


Toyota Corolla


Ако трябва да сме честни (макар надали има голямо значение), с табелата Corolla се предлагат няколко различни видове купета - хечбек, седан, комби, купе и дори миниван. Скоро към тях ще се присъедини и моделът с повишен клирънс Corolla Cross, който несъмнено ще допринесе за още по-добри продажби, предвид глада за подобен тип машини.

Според изчисления на специалисти, на всеки 28 секунди се продава по един автомобил Corolla, като моделът е наличен в 150 държави от целия свят. Автомобилите, носещи това име се произвеждат в общо 12 завода, на почти всички континенти. Първият експортен пазар на японския автомобил е Австралия, където през 1966 година са лансирани първоначално 15 машини с 1,1-литров двигател.


Corolla Cross


Последното поколение Toyota Corolla е на пазара от 2018 година, като освен кросоувър версията се очаква и "горещ" GR вариант на хечбека с 1,6-литров 3-цилиндров турбобензинов двигател, като този на GR Yaris. Както и "по-малката оса" и тук ще има 4х4 задвижване, плюс механична скоростна кутия. По-късно ще се появи и малко по-практична спортна комби версия, която ще е оборудвана с двулитров бензинов мотор и хибридна система.

Кратка разходка из поколенията на Corolla може да направите в галерията ни:

0 от 500
  • #31
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Kur cho ( преди 2 години )
    Всъшност са повече. В Европа се продаваше близо 10 г като Аурис.
  • #30
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Гошш ( преди 2 години )
    Тойота е за бедни текезесари и колхозници!
  • #29
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ха, ха, 18,с афтърмаркет части ли са Голфовете, че издържат повече :)
  • #28
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Абе ( преди 2 години )
    Най-добрата тойотка е продадената - Факт!
  • #27
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Само да вметна ,целия бюджет н Мерцедес е 87 милиарда който са на 2 място на 3 място Дженерал Мотор 83 милиарда мисля беше и сега Внимание Тойота 240 милиарда бюджет,те цифрите говорят !!!!Просто няма сравнение ,не че съм фен на Тойота но са далеч ,далеч напред
  • #26
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Имал съм 7, 9 и 11то поколение.7мо я карах 55000км на фул синтетик без смяна на маслото, а само на филтъра/гореше много масло/ беше на 500 000км, продадох я за $1000 и купувача скачеше от радост във въздуха, купия за $2300 на около 350 000 км с 1.6 двигател супер икономична - най балансираната кола която съм имал9то и 11 поколение още ги лузгам яко
  • #25
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 30Това е защото бедните хора могат да си позволят само много стари автомобили. А от старите, само японските издържат.
  • #24
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 14, не казвам че дават Королите без пари, това което ти го казах, го знам от американец, на кръсника ми сестра му е женена за американец, и всяка година идват в България за да си види приятелите и роднините за 2 седмици, та като се съберем и си приказваме, човека ми го е казал, хората на помощи в САЩ, безлаботните там карали основно Тойота Корола. Не знам дали защото е по-евтина или по-здрава или каквато и да е друга причина, но в САЩ, знаят Корола, като колата на социално слабите американци
  • #23
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Абе ( преди 2 години )
    Тойотките надживяват собственика си само в резултат на самовзривил се еърбег.
  • #22
    4 rate up comment 4 rate down comment
    до 27 ( преди 2 години )
    Сам не си вярваш, как да ти повярваме ние?