IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Технология на Mercedes-Benz предупреждава за дупки на пътя

Системата Car-To-X открива неравностите и споделя информацията с други коли

Германският производител Mercedes-Benz представи най-новата си технология - Car-to-X, която предупреждава шофьорите за дупки и неравности на пътя. С нея ще бъдат оборудвани последните модели на марката - C-Class, S-Class и EQS.


Mercedes me


За да се активира системата, водачът трябва се регистрира в приложението Mercedes me, след което функцията „Car-to-X Communication“ изпраща информация в облака на Mercedes-Benz в реално време чрез мобилната телефонна мрежа на автомобила. Така и останалите коли на марката, разполагащи със системата и намиращи се в района, получават информация, която се появява на екрана на навигацията.

Автомобилът също така активира звуков предупредителен знак около 10 секунди преди да се достигне до дупката. Услугата ще може да се използва от всички преводни средства, произведени, стига те да са произведени след 2016 година и да имат акаунт в Mercedes me. При тях ще се появява съобщение „Трафик пред вас“, докато в новите C-Class, S-Class и EQS предупреждението ще бъде „Внимавай, дупка!“ или „Внимание, превишаване на скоростта“.


Mercedes me


Тези предупреждения ще са предлагат на множество пазари по целия свят, като са преведени на 36 езика. При новите C-Class, S-Class и EQS откриването на дупка ще бъде съпроводено и с промяна на твърдостта на окачването и автоматично намаляване на скоростта.

Mercedes-Benz вече предлага и друга функция от Car-to-X, наречена „Помощ при напречен вятър“. Тази система се активира в случай на силен вятър и помага на водача със спирачките и волана в опасни ситуации. Облакът на Mercedes-Benz също е уведомен и ще предупреждава другите шофьора за опасен вятър.

Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    АПИ ( преди 2 години )
    за нашите пътища по-добре колата да се предлага с крила .. няма смисъл иначе човек ще полудее от непрестанните сигнализации
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тази функция ще е за ОНД и 16-тата република. Щот из Западна Европа дупки по пътищата -нет
  • #8
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Banan ( преди 2 години )
    "Автомобилът също така активира звуков предупредителен знак около 10 секунди преди да се достигне до дупката." Ако някои вземе да се прецака у нас с тази система ще му запищят ушите от предупреждения, а окачването на автомобила ще е перманентно омекотено до степен "няма такова". Специално за България трябва за пуснат предупреждение за път между дупките. Ние система за маркиране на дупките си имаме - гуми и стърчащи пръчки та да се виждат от далече.
  • #7
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В БГ системата ще звучи като Полета на стършела от Римски-Корсаков.
  • #6
    7 rate up comment 0 rate down comment
    До 4 ( преди 2 години )
    Tук ще се доплаща за изключване на тази функция или пък някой ще направи aftermarket бизнес да я спира.
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    до4 ( преди 2 години )
    В България дупки на пътя?!?! Нема такова нещо!!!
  • #4
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А каква модификация предвиждат за България, така че тази система да не прегрява?
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тези пак преимплементират функционалността на Уейз, не че нещо но немец и софтуер са несъвместими понятия.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Млада Герберка ( преди 2 години )
    Колко широки?
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 2 години )
    Открива дедовия... У нас има такива дупки(трапове), че докато я "откриеш" и се натрисаш здравата. Я гума срязана, я джанта... може амортисьорче да замине, окачване....