IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen обяви пускането на нов електрически SUV

ID.8 ще бъде глобален модел с размерите на гиганта Atlas

Преди два дни Volkswagen Group направи няколко важни изявления по време на презентацията за новата си стратегия. Накратко, германският автомобилен концерн ще инвестира дори още повече средства за разработката, производството и продажбите на електрически автомобили, с амбицията да се превърне в глобален лидер.


Volkswagen ID.6


Ще има и няколко нови модела, включително нов пълноразмерен електрически кросоувър, за какъвто не бе споменавано до момента. Вчера шефът на VAG Херберт Дийс използва социалната мрежа LinkedIn за да сподели речта си по време на презентацията на така наречената стратегия New Auto. И в нея, без да се набива на очи е потвърждението, че Volkswagen ще пусне на пазара електрически SUV с размерите на продавания в САЩ и Азия Atlas/Teramont.

Новият модел ще носи името ID.8, като най-вероятно ще е конструиран на настоящата архитектура за електромобили МЕВ, но от Volkswagen се още нито потвърждават, нито отричат тази информация. С новия пълноразмерен и най-вероятно 7-местен електромобил, германците искат да разширят семейството от машини с батерии ID.

Началото на гамата постави ID.3, като съвременен еквивалент с нулеви емисии на Volkswagen Golf. След него марката лансира кросоувъра ID.4, който по параметри се доближава до актуалния Tiguan. С ID.6 Volkswagen предлага автомобил, който по отношение на размери е еквивалентен на Passat, макар за момента стова име да се предлага кросоувър само за Китай. Скоро се очаква и SUV-купето ID.5, а ID.8 би трябвало да е най-големия електромобил на марката - така, както до появата на предвидения за Поднебесната империя Talagon, тази роля играеше именно Atlas.


VW Atlas


Базираният във Волфсбург производител на този етап все още не иска да разкрие повече подробности, макар от презентацията да става ясно, че ID.8 ще е глобален модел. От всички споменати от Дийс ID модели, следващият който ще се появи на пазара трябва да е ID Buzz, който ще е електрическа алтернатива на Volkswagen Transporter.

След лансирането на цялата гама електромобили, Volkswagen вярва, че ще има "най-всеобхватното портфолио в индустрията". Новите продукти са част от целта на компанията да стане "лидер при електромобилите" до 2025 година.

0 от 500