IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen определи срок за отказ от двигателя с вътрешно горене

След 2035 година компанията ще продава само електромобили в Европа

Преминаването към електрически превозни средства е процес, който няма как да бъде спрян и във втория по големина производител в света – Volkswagen, са наясно с това. Това беше признато и от шефът на отдела за продажби на компанията Клаус Целмер, който в интервю за вестник Muenchner Merkur призна, че от 2033–2035 година Volkswagen ще спре да предлага автомобили с двигател с вътрешно горене на европейците.


VW ID.4


Така компанията от Волфсбург е поредният производител, който се ангажира с конкретни срокове за преминаване изцяло на електромобили. Това се налага заради намаляването на емисиите на СO2, които да отговарят на новите екологични стандарти.

В същото интервю Целмер призна, че крайният срок за САЩ и Китай ще дойде „малко по-късно“ след Европа, но не се ангажира с конкретна дата. Що се касае до Южна Америка и Африка, там процесът по преминаване към електрически превозни средства ще отнеме доста повече време, най-малкото защото тези два региона не са готови за подобно нещо – както от законодателна гледна точка, така и заради липсата на инфраструктура.

Топ-мениджърът уточни, че в случая става дума за марката Volkswagen, а не за всички марки от групата. Някои от марките – като Audi, например, ще се превърнe в производител на електромобили още по-рано. Компанията Инголщад вече обяви, че спира разработката на двигатели с вътрешно горене през 2026 година, а от 2032 година ще произвежда само коли на ток.

Снимка: Volkswagen

0 от 500