IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Наследникът на Aventador ще получи напълно нов V12

Шефът на Lamborghini разкри подробности за бъдещия агрегат

Във времето на масова електрификация Lamborghini все още залага на V12 двигателите, които са основната причина за успехите на италиански производител. Сега компанията готви приемник на суперколата си Aventador, като и той ще получи мотор с 12 цилиндъра.


Lamborghini


Според шеф на Lamborghini – Стефан Винкелман, този двигател ще бъде напълно различен от сега използвания, което е доста смело решение дори за италианската марка.

„Следващият V12 ще бъде третият нов V12 в историята на компанията, което усложнява нашата задача. Технологията не е само нова, но и напълно различна, като двигателят ще получи и нова трансмисия. В този модел няма да остане нищо от Lamborghini Sián или Aventador", коментира Винкелман пред Autoblog.

Наследникът на Aventador ще бъде представен до края на годината, а продажбите му ще стартират в началото на 2022 година. Суперколата ще получи хибридна система, която засега не се разкрива, част от която ще е новият V12 мотор. Не се знае дали обаче това ще бъде обикновена микрохибридизация или съвсем друга система.

Сегашното Lamborghini Aventador излезе през 2011 година, като се задвижва от 6,5-литров V12 (кодово име L539). Двигателят развива 780 к.с. и 720 Нм на последната версия на модела - Ultimae LP780-4. Тя ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди и вдига 355 км/ч, като от нея са произведени 350 купета и 250 роудстъра.

Снимка: Lamborghini

0 от 500