IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla готви революция при батериите

Компанията е открила начин за излвличане на литий от готварска сол (ВИДЕО)

Американският производител на електромобили Tesla е патентовал нов метод за извличане на литий от готварска сол. Това беше разкрито от изпълнителния директор на компанията Илон Мъск, според когото това ще доведе до значително намаляване на стойността на батериите.


Tesla батерии


„Открихме, че всъщност можем да използваме готварска сол и натриев хлорид за извличане на литий от руда. Доколкото знам, никой не е правил това преди”, коментира Мъск.

В момента литият се извлича от литиева саламура (разсол), като това е най-евтиният начин за добив на ценния метал. Непрекъснато нарастващото търсене на литиево-йонни батерии принуждава производителите да търсят и други източници.



Литий се получава и от глинести минерали, които се смесват с воден разтвор на обичайни минерални киселини като сярна киселина (H2SO4) или солна киселина (HCl), последвано от нагряване. При тази процедура се извлича не само литий, но и висока концентрации на различни примеси. И именно тяхното отстраняване намалява ефективността на добива, а използването на различни киселини прави процеса опасен за околната среда.

Патентованата от Tesla технология за литиево извличане , използваща готварска сол, ще намали разходите с 33%. Компанията на Мъск вече е закупила 10 000 акра (40,5 кв. км) земя в Невада, където планира да добива литий и ако реализира новата си технология ще постигне намаляване на разходите за батериите, а това ще намали и крайната цена на електромобилите.

Снимка и видео: Tesla

0 от 500
  • #4
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 2 години )
    "излвличане на литий от готварска сол" - ха ха ха. Разбира се се оказа, че "можем да използваме готварска сол и натриев хлорид за извличане на литий от руда". Има малка разлика :-) Даже ще използват и готварска сол и натриев хлорид :-)
  • #3
    10 rate up comment 15 rate down comment
    Бръм ( преди 2 години )
    Тия 10 000 акра дали ще стават след това за нещо... абе важното е че колите са ЕКО.Сега и цената на бургаските солници ще се вдигне :))))
  • #2
    24 rate up comment 5 rate down comment
    минтири-тинтири ( преди 2 години )
    Ти Илончо не го мисли. По-добре гледай ти как да изкараш за солта и хляба.
  • #1
    8 rate up comment 16 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Солта пак ши става разменна монета като златото... дам.. да му мине делото на Илончо, че да не гледа как добиват соления литий през решетки :D