fallback

Mazda CX-5 сменя платформата и запазва дизела

Следващото поколение на кросоувъра ще получи 6-цилиндров двигател

Новото поколение на кросоувъра Mazda CX-5 ще бъде изградено на нова платформа, а под капака му ще бъде разположен нов, редови двигател с 6 цилиндъра. Това разкри пред изданието Car&Driver управляващият директор на австралийското подразделение на марката Винеш Бхинди.

„Mazda ще продължи да инвестира във високоефективни двигатели с вътрешно горене SkyActiv-X и в ново поколение 6-цилиндрови мотори, които ще се поставят на моделите на марката, изградени на голяма платформа, тоест от CX-5 нагоре“, обясни Бхинди.

Засега обаче липсват подробности както за новата платформа, така и за редовите двигатели с 6 цилиндъра. Известно е само, че те ще се поставят на автомобили със задно предаване от началото на 2022 година.

Любопитното е, че за разлика от другите големи японски производители, Mazda ще продължи да предлага дизелови двигатели и на новите си модели. Компанията работи и върху хибридни модификации на бъдещата CX-5, които ще се появят на пазара около година след стандартния модел.

Новата платформа ще бъде използвана и от останалите модели, разположени над CX-5 в гамата на марката. Именно кросоувърът обаче си остава най-важният автомобил на Mazda, тъй като носи най-големи приходи. В „коронавирусната“ 2020 година от него са продадени 361 051 бройки, като това го прави най-популярният модел на марката на пазара.

Снимки: Mazda.

fallback
  • #12
    Гошко ( преди 2 години )
    От Мазда са велики, евалата им. Щото ми писна да чета за 3 и 4 цилиндрови двигатели, 1000 кубикови със зор, ама по 150 коня, видиш ли, пълна скръб...
  • #11
    до 9 ( преди 2 години )
    Очевидно е никога не си карал Мазда и повтаряш като папагал цитати на други. Това че ще монтират 6ц агрегати е добре но още по добре ще бъде и да направят автомата по пъргав.
  • #10
    бъчваря ( преди 2 години )
    Накрая всички ще караме Мазда :)
  • #9
    анонимен ( преди 2 години )
    "Грозна Мазда няма.." - за съжаление и добра Мазда няма...
  • #8
    анонимен ( преди 2 години )
    Тази "новина" е от около година.
  • #7
    Who Cares ( преди 2 години )
    Mazda i високоефективни двигатели - what are you talking about?!
  • #6
    Дърта Мутра ( преди 2 години )
    Само шестаци бензин карам и то само БМВ
  • #5
    Иван ( преди 2 години )
    В Щатите продават по 150 хиляди на година. Аз имам 2.5Т и като излезе 6 цилиндровия веднага ще сменя с него. Ще се оправдае инвестицията, много ги карат.
  • #4
    Jojo ( преди 2 години )
    Мъжкарони ,нека другите да ги оставят да жужат ,пак ще дойдат на тяхното ....някой ден
  • #3
    анонимен ( преди 2 години )
    Грозна Мазда няма..
fallback
Последни