IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda 3 и CX-30 получиха подобрен двигател

Моторът e-Skyactiv X прибавя малко мощност и сваля вредните емисии

През есента на 2020 година предназначената за японския пазар Mazda 3 беше обновена, като инженерите на компанията модернизираха задвижващия силов агрегат е-Skyactiv X. Сега същите подобрения са направени за европейската версия на модела (на снимката) и за кросоувъра CX-30.


Mazda 3


Промените засягат 2,0-литровия турбомотор със система SPCCI (Spark Plug Controlled Compression Ignition), при която е променена степента на компресия - от 16,3:1 на 15,0:1. Освен това е оптимизирано изгарянето, а също така са поставени и подобрени бутала. В крайна сметка мощността на 4-цилиндровия мотор е увеличена до 186 к.с. и 240 Нм (преди това беше 186 к.с. и 224 Нм), а нивата на вредни емисии (СО2) в атмосферата са съкратени с между 5 и 11 г/км в зависимост от модела и неговата версия.

Продажбите на кросоувъра CX-30 в новия му вариант вече стартираха, докато тези на Mazda 3 ще започнат през април. Инженерите на компанията също така са променили и програмата за управление на система Mazda M Hybrid с 24-волтов стартер-генератор. Според тях, системата реагира по-бързо, като това гарантира и по-плавно ускорение.


Mazda CX-30


Технологията M Hybrid се поставя на модификациите Mazda 3 и CX-30 (на снимката) с двигател Skyactiv-G, които след обновяването се казват e-Skyactiv G. Тези версии са по-икономични и по-екологични, но запазват мощността си от 122 или 150 к.с.
Снимки: Mazda

0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 2 rate down comment
    alchimik ( преди 3 години )
    Нека всеки който коментира да пусне едно селфи с която кара, та да се разберем веднъж завинаги. Иначе както каза колегата "за някои гроздето е кисело" - т. е. като не ти е по джоба - плюеш.
  • #12
    3 rate up comment 8 rate down comment
    До 13 ( преди 3 години )
    Не маздите са кола мечта! Още като се качиш, на втория километър още, мечтаеш да слезеш !
  • #11
    7 rate up comment 7 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 3 години )
    Веднага се записвам на опашката за невероятното техническо чудо от Хирошима.Стига съм карал скапани гоуфове и шкоди.Мазда, делта, върхът на сладоледа, дълбоко недооценена от купувачите, които не разбират от хубаво, а купуват гоуфове.
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    БайХуя Сиренясъл ( преди 3 години )
    Колите са много красиви, с много изпипани интериори и хармоничен екстериор. За жалост задвижването не отговаря на визията. Дано внедрят малки турбомотори с по добра динамика !
  • #9
    17 rate up comment 3 rate down comment
    лудогорец9 ( преди 3 години )
    мазда си е супер кола,но за някои гроздето е кисело май хаха
  • #8
    6 rate up comment 12 rate down comment
    До паляк 11 ( преди 3 години )
    Ми скапаните гоУфове са далеч от изчезване, ако гледаме продажбите и са в топ3 всвета за разлика от полуфалиралата мазда. В исторически план гоУфове 20-30 г. се карат още, а некадърните мазди отдавна изгниха, след като ги оноди дори форд. Ся скайактив и без шумоизолация с дърт 6 ст. автомат.. смяяях кола за клошари ...
  • #7
    18 rate up comment 6 rate down comment
    Pip ( преди 3 години )
    Само всезнайковци коментират. Ми карайте си с капаните голфуве, които уш са много здрави ама вече са на изчезване.
  • #6
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Доктор шпеков ( преди 3 години )
    Китайка ти е маКятаа . Ходи си карай ладюхата и не се меси с мъжете.
  • #5
    5 rate up comment 20 rate down comment
    Доктор ( преди 3 години )
    Един голф дизел е 100 пъти по-добър от това менте.
  • #4
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Колите са уникални ( преди 3 години )
    Ама с протрити потури как да си ги купите. Удри на голфо 2 и сте царе.