IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes е готов да се раздели с двигателя с вътрешно горене през 2030 г.

След тази дата в Европа няма да се продават конвенционални автомобили на марката

Концернът Daimler, част от който е и производителят на премиум-автомобили Mercedes-Benz, е в процес на дълбока трансформация, чийто инициатор е главният изпълнителен директор Ола Калениус. Част от нея е новият план за ускорена електрификация на моделната гама, който ще бъде разкрит на 22 юли, съобщава бизнес-изданието Automobilwoche.


Mercedes-Benz електромобили


Главната цел, заложена в този план, е отказ от използването на двигатели с вътрешно горене през 2030 г. Досега в Daimler предвиждаха по това време 50% от продажбите на нови автомобили да бъдат електрически и хибридни модели, но новите условия в автомобилната индустрия в Европа налагат ревизиране на тези намерения.

Според информациите, на 22 юли няма да бъде посочен точен срок за пълен отказ от конвенционалното задвижване, тъй като на някои пазари, където екологичните изисквания не са толкова строги, предлагането на двигатели с вътрешно горене ще продължи. В Европа обаче след 2030 г. ще може да се купи нов модел на Mercedes Benz само с изцяло електрическо задвижване.


Mercedes-Benz електромобили


Към момента продажбите на електромобили на германската марка не са особено успешни. За първите 6 месеца на годината Mercedes е продал 1 182 724 автомобила по света (+25,1% в сравнение с първата половина на 2020 г.), от които 121 500 са електрифицирани - електромобили и зареждащи се хибриди. Продажбите на чисти електромобили са 39 000, което е с 291% повече в сравнение с януари-юни 2020 г., но засега това е само 3,3% от общите продажби.

Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500