fallback

Производителите се сблъскаха с нов проблем

Недостигът на олово предвещава поредната криза в индустрията

Автомобилните компании от няколко месеца се борят с недостига на чипове, който сериозно нарушава плановете им за производство и дори доведе до спиране на работа на някои от заводите. Сега към него се добавя още един проблем – липса на олово, който се очаква да засегне глобалния пазар на автомобили.

Увеличеното търсене на метала, нужен за класическите оловни акумулаторите, доведоха до сериозен недостиг, който засега се усеща най-вече от автомобилния сектор в Северна Америка. Именно на САЩ се пада около 13% от търсенето на олово в световен мащаб, като липсата му става причина и за увеличение на цената, което вече е факт.

Проблемът се задълбочава и от появилите се слухове, според които недостигът не е временно явление, а криза, която тепърва ще се задълбочава. Така на 30 юни оловото достигна най-високата си цена от 2018 година насам – 2344 долара за тон, като експертите очакват търсенето да продължи да расте и да се увеличи с 5,9% спрямо миналата година.

Увеличеното търсене и произтичащият от него недостиг провокира намаляване на запасите в складовете, регистрирани на Лондонската фондова борса. През 2021 година наличността на олово в тях е с над 40% по-малко в сравнение с 2020 година, като възлиза на 72 250 тона.

fallback
  • #2
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Съвсем скоро и други метали ще "изчезнат" и ще има недостиг. За производството на електрички са необходими няколко пъти повече цветни и ценни метали и недостига *** на вратата... още повече, че голяма част от тях са китайско притежание и те са фактически монополист.
  • #1
    анонимен ( преди 2 години )
    Съвсем нормално е в един момент да се изчерпат ресурсите на някой суровини.Просто ще се наложи да се преосмисли напълно производството на безсмислени превозни средства независимо от това дали някой иска да ги продава, и дали някой друг иска да ги купува.
fallback
Последни