IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Копиран дизайн обещава битка в съда между Volkswagen и Great Wall

Китайците патентоваха клонинг на Beetle, който ще продават в Европа

Китайската марка ORA, която е собственост на Great Wall, регистрира изображения на две електрически превозни средства с пет врати в Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз. И двата автомобила почти напълно копират легендарния Volkswagen Beetle, като китайците получават изключителните права в ЕС за следващите 25 години.


ORA Punk Cat


Концернът Great Wall представи прототипа ORA Punk Cat на автомобилното изложение в Шанхай в края на април. Още тогава експертите отбелязаха поразителното сходство на бъдещия електрически хечбек с класическия Beetle на Volkswagen. Веднага след изложението представители на германския концерн обявиха, че ще проверят нарушаването на авторските права и ако техните експерти установят плагиатство, адвокатите на компанията ще предприемат необходимите мерки.

Сега копирането на легендарния Beetle изглежда съвсем очевидно, като се очаква нова реакция от страна на германците. Електрообилът на ORA е оборудван със същата кръгла предна оптика, поставена върху предните обемни калници. Задната част също е идентична, като изключение прави малкият спойлер.


ORA Punk Cat


Вторият патентован китайски автомобил (на долната снимка) е направен в още по-ретро стил. Той получава изпъкнали предни фарове, мигачи в стила на 60-те години на миналия век, както и задна врата, чийто дизайн почти точно копира капака на двигателното отделение на легендарния Beetle от 70-те години.

Серийните версии на бъдещите електрически превозни средства се очакват през 2023 година.


Ora Punk Cat

Снимки: Great Wall

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не че нещо ама самата Костенурка е краден дизайн от Татра. VW дори плащат след десетилетия 6 милиона марки след съдебно решение.
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Батко ( преди 2 години )
    Е сега вече го гризнаха .
  • #9
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Ббр ( преди 2 години )
    Sorry, но грет вола е официалната кула на мутроченгетата... Бродейки мутрите из морската...
  • #8
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Фастер ( преди 2 години )
    Жалки жълти папагали,пълни и разнасящи вируси!Червени ***!
  • #7
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Еми всичко се връща,едно време немците краднали от татра,сега китайците от немците,и тъй.Хубавото си е хубаво
  • #6
    11 rate up comment 1 rate down comment
    NN ( преди 2 години )
    Тъй тъй, дизайн на 80 години все още изглежда като машина, която дори като стои на място, изглежда, че се движи. Копиран или не, дизайнът на Фердинанд Порше е велик, ако имам такава с някой як двигател върху задната ос, дали пък няма да го карам с кеф :)
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    адвоката ще пледира пред съда че европейците не могат да различават азиатците както и обратното и поради тази причина европейците виждат прилика между два различни модела
  • #4
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нищо ново навремето китайците попнаха с касетофони ПАНАСОаНИК по дъртите зняят и така разчитат в бързината да не го забележиш и да купи "изгодно" панасоник.Така започна Китай другото е история както се вика
  • #3
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Не вярвам този автомобил да се продава в Европа, не заради друго, ами не мисля, че европейците имат доверие в китайските автомобили. Иначе VW няма да успеят да осъдят Great Wall, тава мога да го гарантирам. Въпросите с регистрация на патенти и полезни модели, както и авторските права въобще не са толкова просто нещо, както си представят хората.
  • #2
    16 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Китай: Ко копирали сме? Нее всяка прилика е напълрно случайна, просто съвпадение а не умишлено копиране.