IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-мощната Tesla Model S изгоря по време на движение

Шофьорът едва не загина заради блокираните от електрониката врати

Най-новият електромобил на Tesla – Model S Plaid, който Илон Мъск представи на 11 юни, изгоря напълно по време на движение. Собственикът на колата, който е бил зад волана, се спаси като по чудо, тъй като заради пожара електронната система отказа и вратите се блокираха.


Tesla пожар


Пред агенция Reuters, собственикът на електромобила разкри, че го е купил само 3 дни по-рано. Според мъжа, колата се е превърнала в огнено кълбо, но въпреки това е продължила да се движи още 20-ина метра. Инцидентът се е случил в жилищен район, като, за щастие, няма пострадали. Шофьорът е успял да избие една от блокираните врати и да се измъкне от салона.

Най-мощният електромобил на Tesla беше показан на мероприятие във фабриката на компанията във Фриймонт, като Мъск тогава заяви, че заедно с трите електромотора тази версия получава и нова система за терморегулиране. Благодарение на нея седанът ще може да стартира няколко пъти поред с използване на функцията лънч-контрол, без да се стига до прегряване, което беше обичайно за стандартния Model S.


Tesla пожар


Собственикът на изгорялата кола обаче не е съгласен с генералния директор на Tesla и призова компанията да разследва инцидента. Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) подкрепи тази позиция, като нейни представители заявиха, че започват собствено разследване и ако бъде открит масов дефект, те ще вземат мерки.

Трите електромотора на Tesla Model S Plaid имат съвкупна мощност от 1034 к.с., като ускорението от 0 до 60 мили в час (96 км/ч) отнема 1,9 секунди, а от 0 до 100 км/ч – 2,1 секунди. Максималната скорост на електромобила е 322 км/ч. От компанията-производител обявяват пробег с едно зареждане на батериите от 628 км.

Снимки: Motor

0 от 500