IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обезводненият шофьор е толкова опасен, колкото и пияният!

Проучване показва, че липсата на вода в организма води до грешки зад волана

Добре известно е, че опитът да управлявате кола, докато сте под въздействието на алкохол, е невероятно опасен, глупав и незаконен почти навсякъде по света. Не е незаконно да шофирате, когато сте жадни, но се оказва, че не трябва да го правите. Поне това показва проучване изданието Science Direct.


вода


В него се посочва, че човек трябва да консумира поне галон вода на ден (близо 2 литра), за да не се дехидратира. Оказва се обаче, че във Великобритания хората пият по 1/3 галон (1,2 литра), което е недостатъчно, тъй като дори леко дехидратиран човек губи концентрация и допуска грешки зад волана.

Направен е експеримент с 11 мъже, които са поставени в симулатор, имитиращ реално движение с автомобил. Те са участвали в двучасово „пътуване“, като първия път са били жадни, а втория – след употреба на достатъчно вода. Установено е, че с течение на времето при двучасовото пътуване дехидратираните шофьори допускат все повече грешки, като честотата им е идентична с тази на водач, който е седнал зад волана след употреба на алкохол.

Интересното е, че един от участниците е трябвало да бъде отстранен проучването, тъй като е заспал по време на симулацията. В крайна сметка обаче изследването е показало, че настроението и мисленето на човека, като това с пълна сила важи и за способностите му за шофиране.

0 от 500