IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Миризмата на "нова кола" не е безвредна

Изследване установи увеличение на карциногените в материалите в салона

Миризмата на "нова" кола е добре известна на мнозина, като това е определена комбинация от химикали от тъкани, пяна и лепила, използвани в салона на автомобила. Тя често е толкова силна, че дори освежителите за въздух, не могат да я отстранят. Оказва се също, че тази миризма съвсем не е безопасна за возещите се в превозното средство.


автомобил миризма


Всъщност, това, което наричаме "миризма на нова кола", представлява изпускане на газове. С течение на времето химикалите, използвани за интериора на автомобила, бавно проникват във въздуха и определено се усещат от возещите се в ново превозно средство.

Проучване на Калифорния университет в Ривърсайд се опита да установи, до каква степен се подлага човек на известни карциногени, съдържащи се в материалите от интериора. Резултатите бяха сравнени с подобно изследване от преди няколко години и показаха доста тревожна тенденция. Оказва се, че само след 20 минути, прекарани в нова кола, нивата на бензен и формалдехид, вече надхвърлят опасните за човека.

С увеличение на времето те ставата все по-високи, като превишават с 10% прага от риск за заболяване с рак. И двата химикала попадат в списъка с 65 карциногена, съставен от медицинските власти в Калифорния след изследване на разболели са хора от Лос Анджелис и Сан Франциско.

Все пак се отбелязва, че не всеки химикал или материал, определен като карциноген, може да окаже неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве. Това зависи от дозата, която човек поема, както и от това, колко често е подложен на подобно въздействие. Идеята на проучването не е хората да се откажат от покупката на нов автомобил, а самата индустрия да започне да употребява материали, които са по-малко вредни за човека.

Снимки: Carscoops

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Volvo for life ( преди 1 година )
    Както писа колега по-долу - ОЗОНАТОР е решението против миризми
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Пешо ( преди 3 години )
    И въпреки това сме най-бедната държава в ЕС, най-малко нови коли на глава от населението, а в топ 3 онкологични заболявания... егати ти и логиката.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Преди време имаше статия за новите дивани , че според това как са произведени има опасност от отделяне на летливи вещества опасни за здравето, затова трябва да се внимава особено ако имате бебе и го оставяте да спи на дивана или в стаята където е .
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    има лесно озонатор в купето важното е да не си вътре когото работи няколко процедури и всичко изчезва
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Добрутро! От десетилетия европейските марки инвестират във все по-безопасни материали в купето. Дори съм почти сигурен, че има регулации за тях. Ако в Америка са изостанали, си е техен проблем.