fallback

Rimac все пак ще вземе под контрола си Bugatti

Сделката ще бъде от полза на всички замесени страни

Историята с предполагаемото преминаване на френската марка Bugatti под контрола на хърватския производител Rimac Automobili получава продължение. За това се говореше още през септември 2020 година, а сега списанието Manager Magazin разкрива нови подробности.

Планът предвижда Rimac и влизащата в концерна Volkswagen Group компания Porsche да създадат ново съвместно предприятие, в което хърватите ще имат 55%, а германците – 45%. Именно в тази структура, чиято стойност се изчислява на 5 млрд. евро, ще бъде включена и компанията Bugatti.

В момента Porsche е най-големият инвеститор в Rimac, след като през 2018 година купи 10% от акциите на компанията, а през миналата година този дял беше увеличен на 24%. Стойността на последната сделка е 65 млн. евро, като собственикът и основател на хърватския производител Мате Римац обяви, че фирмата му запазва своята независимост.

Интересът към хърватската компания се повишава непрекъснато, след като наскоро Rimac представи електрическата си хиперкола Nevera – един от най-бързите и най-мощни серийни автомобили на планетата. През следващата година хърватският производител ще излезе на борсата, като се надява, че пазарната му стойност по това време ще бъде над 5 млрд. евро.

Освен Porsche в Rimac сериозно инвестира и корейската група Hyundai Motor. Самата компания вече е пълноценен автомобилен производител, който печели от продажба на технологии. Сред клиентите на хърватите са Aston Martin, Koenigsegg и Automobili Pininfarina, чиято хиперкола Battista технически се доближава максимално до вече споменатата Nevera.

Снимки: Rimac

fallback
  • #5
    //// ( преди 2 години )
    #8 да разбирам ли, че ти си инжнер в някоя високоъехнологична компания и караш коли от Ферари нагоре???
  • #4
    анонимен ( преди 2 години )
    А Бугати с тая сделка ще си остане пак във Фирмата по един или друг начин. Дефакто Порше с тия 45% дял от Rimac също си остават собственик на Бугати, която ще мине под шапката на Rimac. След 5г. ще купят още 6% и ще станат собственик на компанията а пък Порше си е собственост на ВАГ, тоест нещата пак ще са си същите, просто Фолксваген ще придобият още една марка под шапката си.
  • #3
    анонимен ( преди 2 години )
    Толкова са изостанали Порше, че всички експерти казват, че Порше е най-шофьорската кола. А Тесла се счупи да прави нови ъпдейти и батерии за да може да се противопостави на Тайкан. Не знам в кое село живееш, че не знаеш кои са Порше и къде стоят.
  • #2
    анонимен ( преди 2 години )
    Гаражен майстор ама колата му по-бърза от още неизлязлата най-бърза Тесла Роудстър. Много ясно, че всеки ще иска достъп до такива технологии.
  • #1
    //// ( преди 2 години )
    Вече има шанс бугати да стане автомобил.
fallback
Последни