IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes запазва компактните модели, но не всички

Компанията е принудена да се откаже от част от най-малките си автомобили

Mercedes-Benz остава ангажиран с развиването на малките си автомобили, но не към всички и част от тях ще напуснат гамата на марката, разкрива Automotive News.


Mercedes-Benz CLA


Още през миналата година главният изпълнителен директор на Daimler и Mercedes - Ola Källenius, призна, че компанията е прекалила с разширяването на гамата си от компактни модели, тъй като е искала да обхване всички сегменти. Този ход се е оказал успешен, тъй като е привлякъл нови клиенти.

Сега Калениус отрича информациите, че Mercedes ще напусне този клас от превозни средства, но пък призна, че не всички модели ще оцелеят. В компанията ще се съсредоточат единствено върху тези, които носят печалби.

„Няма да преследваме масовите производители, които пускат евтини автомобили от начално ниво. Затова и не трябва да очаквате нов модел, който да се настани под семейството A-Class”, допълва Калениус.

Топ-мениджърът не разкри които модели да застарашени, но според експерти, някои от тях са известни. Например, седанът А-Class и CLA се повтарят до голяма степен, а CLA Shooting Brake е нишов продукт, който играе в собствена лига и няма преки съперници на пазара (единствено Kia Proceed GT е подобен донякъде).

Със сигурност кросоувърите GLA и GLB ще оцелеят, тъй като пазарът на SUV продължава да расте, а тези два модела вече получиха електрически версии. Седанът A-Class L (удължена версия) е много популярен в Китай, така че и той ще остане. Доскоро под въпрос беше и миниванът B-Class, но решението на BMW да предложи ново поколение на 2-Series Active Tourer ще накара Mercedes да запази своя модел от този клас.

Снимка: Mercedes-Benz

0 от 500