IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Парктроникът става задължителен за японските коли

Камерата и датчиците влизат в стандартното оборудване от май 2022 година

Някога парктроникът, чийто писък сигнализира за препятствие пред задната броня на автомобила, се считаше за премиум-опция. А сега камери, улесняващи движението назад, се поставят дори на масовите модели. В Япония обаче са решили да отидат още по-далеч в това направление, съобщава местния вестник Asahi.


парктроник


Японското правителство твърдо възнамерява да включи камерите за заден ход и датчици, предотвратяващи сблъсък в същата посока, стават задължителни за новите автомобили, произведени в страната. За целта предстои да бъдат променени нормативните актове, регулиращи техническите изисквания към новите коли.

Нововъведението влиза в сила от май 2022 година. Старите модели, чието производство продължава в наши дни, то ще трябва да стане факт до май 2024 година. Според изискването, камерата за заден ход трябва да може да фиксира препятствие на разстояние от 0,3 до 0,5 метра.


парктроник


В момента камерите за заден ход се поставят на произведените в Япония автомобили като допълнителна опция. Те влизат в стандартното оборудване само на скъпите модели. Японците не смятат да се ограничат с това, а искат да играят лидерска роля в разработката на един международен стандарт за тези устройство, което ще ги направи задължителни за всички нови коли по света.

0 от 500