IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

FIAT минава изцяло на ток през 2030 година

Компанията превръща част от основния си завод в градина

Италианската компания FIAT, която е част от алианса Stellantis, ще се превърне в производител само на електрически автомобили през 2030 година. Това обяви нейният генерален директор Оливие Франсоа по случай Световния ден на околната среда, който беше отбелязан в петък.


Fiat


"Сега нашата мисия е да създадем устойчива мобилност за всеки, а нашият дълг е възможно най-скоро да пуснем на пазара електромобили, които не са по-скъпи от моделите с двигател с вътрешно горене. Между 2025 и 2030 година гамата на FIAT ще стане изцяло електрически", каза Франсоа.

Топ-мениджърът допълни, че Fiat 500 е бил направен чисто електрически, защото още преди пандемията е било ясно, че светът не може да прави повече компромиси. Именно COVID-19 е бил "последното предупреждение, че хората спешно трябва да направят нещо полезно за планета Земя".


Fiat


Във FIAT вече работят и по други екологични проекти. Заедно с компанията Stefano Boeri Architetti италианският производител на автомобили ще превърне покрива на завода си Lingotto в Торино в "най-големите висящи градини в Европа". Сега там е разположено тестово трасе, но през следващите месеци ще бъдат засадени 28 000 дървета и други растения.

"Милионите листа ще почистят въздуха от замърсяването, като това е единственият начин за борба с вредните емисии", категоричен е архитектът Стефано Боери, който ръководи проекта.

Снимки: FIAT

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тея няма да оцелеят до 2030
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Щирлиц ( преди 2 години )
    Наближава светлото бъдеще,когато ел.енергия ще се произвежда от централи,задвижвани от велосипедни п.е-д.а-ли.
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Петко Аниели ( преди 2 години )
    Разбира се, че ще стане градина, за да не се забележи, че се затриват мощности и работни места. Какъв френски трик, разказан по италиански. Имат вече фабрики много, нека стават полезни за природата с дръвчета.
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    По информация от Аут ( преди 2 години )
    Дотук Форд, Volkswagen, GM, Honda, Fiat и Ауди са обявили отказ от двигатели на бензин и дизел, а Опел, БМВ, Хюндай/Киа, Тойота, Рено-Нисан, Ферари, Ламборгини и Порше минават на ток :D
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Щирлиц ( преди 2 години )
    Бълваха и "бензини",да не забравяме.
  • #1
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 2 години )
    "Именно COVID-19 е бил "последното предупреждение, че хората спешно трябва да направят нещо полезно за планета Земя" - няма такова двуличие, заклевам се. До вчера бълваха дизели и изведнъж пандемията ги е накарала да изпитат катарзис и да направят нещо за планетата. Страшна мода, защото каквото и да стане и да си науми някой, все го удря на псевдоекология. Какво общо има вируса с Фиат и планетата, някой ден сигурно ще се разбере, но за мен причина е просто пари.