IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW сменя външните огледала със специални проектори

Технологията подобрява аеродинамиката и намалява напрежението върху шофьора

Новите модели на BMW ще получат проектори вместо традиционните външни огледала, като информацията от тях ще се прожектира на страничните стъкла на автомобила. Тази технология ще позволи подобряване на аеродинамиката и ще намали напрежението върху шофьорите.


BMW


Баварската компания вече е патентовала технологията, която ще замени познатите огледала, а също така и видеокамерите, използвани при някои от съвременните електромобили. Иновационните проектори ще показват данните за случващото се на пътя на прозорците отстрани по аналогия със сега използвания от BMW проекционен дисплей на стъклото пред шофьора.

Новата технология също предвижда използване на камери, които да събират информация за случващото се на пътя пред и зад автомобили. С помощта на специален блок за управление получените кадри ще се прожектират на водача, като това ще позволи не само подобрение на аеродинамиката и ще даде допълнителни възможности на дизайнерите.

Едно от предимствата при използване на проекторите е възможността за допълнена реалност. В момента тя се използва при проектирането на информацията на предното стъкло. Освен това, проекционните дисплеи позволяват регулиране на яркостта, което е допълнително предимство при пътуване нощем.

Системата от проектори има един сериозен недостатък, който предстои да бъде решен от инженерите на BMW. При вграждане на проектор в страничното стъкло, част от него трябва да бъде фиксирано, тоест не може да се отваря. Ако това се случи, водачът остава без "огледала" за заден ход.

Снимки: BMW

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    abc ( преди 2 години )
    Освен това, камерата е по-малка от огледалото. Една капка вода или зацапване води до силно влошаване на образа. А обикновено огледало е голямо и една капка вода не е толкова фатално за образа. Но капка вода на оптиката на камерата разваля много.Това "камера вместо огледало" Рено го бяха показали на един прототип още около 2000-2003 година, мисля. Та не е нищо ново и оригинално. Но е непрактично и става само за това - да се събират едни пари от баровци за "нови технологии" и "екстри".
  • #5
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Да замениш евтините и ефективни огледала със скъпи и неефективни камери е много глупаво решение. Последните години все повече неефективни технологии навлизат. Целта е просто да продават по скъпи екстри и вече се чудят какви глупости да измислят. Абсолютно никога една камера няма да бъде бърза колкото доброто старо огледало което практически отразява картината със скоростта на светлината и дава перфектен образ със резолюция която нито един дисплей не може да предложи.
  • #4
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Карач ( преди 2 години )
    Тва е. БМВ, пак избиха рибата!
  • #3
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ей, не разбраха, че тия огледала трябват..
  • #2
    7 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Едно нещо не се чупи в бмвтата и те решиха да го премахнат.
  • #1
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Това се казва напълно безсмислена иновация. Абсолютно нищо няма да бъде постигнато с нея. Е освен някай да се излъже и да даде едни пари отгоре - това със сигурност ще е екстра с доплащане. Както колегата под мен е писал, подобни опити имаше и в миналото и винаги накрая извода е, че няма никакъв смисъл нещо толкова просто да се прави по сложен начин.