IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bugatti показа най-скъпия си сериен модел

Хиперколата La Voiture Noire струва 11 милиона евро и вече е продадена

След представянето на новия Rolls-Royce Boat Tail, струващ 28 милиона долара, Bugatti La Voiture Noire вече не е най-скъпият съвременен автомобил в историята. Това, обаче, не прави изцяло черната хиперкола с брутален W16 двигател по-малко впечатляваща, особено след като компанията днес представи серийната й версия.


Bugatti La Voiture Noire


Всъщност "серийна" е малко пресилена дума за автомобил, произведен в една-единствена бройка. А що се отнася до цената му, някой е дал все пак впечатляващите 13,4 милиона долара или точно 11 милиона евро за творението на базираната в Молсхайм луксозна марка.

"Черната кола", както се превежда от френски La Voiture Noire, е съвременна интерпретация на Type 57 SC Atlantic, създаден от Жан Бугати (син на Еторе), като проектът е отнел 2 години работа. Базираната на Chiron "творба" има уникално доработено купе и удължена колесна база, както и 6 накрайника на изпускателната система, които бяха загатнати при стартирането на проекта.


Bugatti La Voiture Noire


Колесната база на най-скъпото Bugatti е увеличена с 250 мм, като в сравнение с "конвенционалния" Chiron, цялостната дължина на La Voiture Noire нараства с 450 мм. Купето е доста модифицирано спрямо това на Chiron, като изобилства от карбонови елементи. Предните светлини се състоят от над 25 индивидуално конструирани елемента за всеки клъстър.

Челната решетка е създадена с помощта на 3D принтиране, докато ултрашироката и извита задна LED ивица е изградена като един монокомпонент, без свързвания, което производителят прави за първи път. От Bugatti не са предоставили снимки на салона, но това което е видно отвън е, че се залага на първокласна кафява кожа. 


Bugatti La Voiture Noire


Френската марка обяснява, че La Voiture Noire е нещо повече от Chiron с нови одежди и извън удължената колесна база са извършени и други технически модификации. В новия модел са различни колелата и охладителната система, а характерът на машината е настроен по-скоро като за гранд турър. LVN е минал през финални аеродинамични настройки в тунел, както и на тестове в реални условия на писта и обществени пътища.

Междувременно, компанията-майка Volkswagen Group вече обяви, че Bugatti ще представи нов автомобил по-късно тази година. Според запознати става въпрос за специален Chiron роудстър, но официална информация по темата все още няма.

Повече снимки на Bugatti La Voiture Noire вижте в галерията:

0 от 500