IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Леви активисти подпалиха завода на Tesla край Берлин

Пожарът повреди електрически кабели на съоръжението

Германската полиция разследва пожар в строящата се край Берлин фабрика на американския производител на електромобили Tesla. Той избухна тази нощ, като отговорност поеха леви активисти, които разпространиха писмо в социалните мрежи, съобщава агенция Reuters.


фабрика Tesla, пожар


В писмото се твърди, че атаката е целяла да се прекрати снабдяването с електричество на строежа. А основната причина, която се се посочва е, че Tesla не е нито зелена, нито екологична, нито социална компания.

Това е поредният проблем с фабриката на производителя на електромобили край Берлин. Tesla вече беше обвинена в инсталиране на тръби, без да има разрешение за строеж. Освен, че е нарушение на германските разпоредби, това крие и риск от изтичане на отпадъчни води в местната мрежа за снабдяване с питейна вода.

Американският производител се разследва и за неплащане дори на минимална заплата на работниците на обекта. Те са поляци, като се твърди, че живеят в неподходящия условия. Работниците са настанени в общежития, в които няма как да се спазва социална дистанция и съответно се оказаха огнище на COVID-19.

На свой ред, от Tesla обвиниха местните власти в умишлено забавяне на работата по изграждане на фабриката. Съоръжението трябваше да отвори врати през юли 2021 година, но този срок беше изместен за началото на 2022 година.

Снимка: Electek

0 от 500