IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск обвини германската бюрокрация за Гигафабриката

Акула от Уолстрийт заложи половин милиард, че Tesla ще се срине скоро

За момента не може да се предвиди кога Tesla ще започне производство на европейска земя, и вината за това е на германската бюрокрация, обяви Илон Мъск при поредното си посещение на Стария континент. Американската компания трябваше да открие новата си "Гигафабрика" в Грюнхайде край Берлин на 1 юли, но Мъск потвърди, че това се отлага.
 
  
Илон Мъск, фабрика
  
   
"Трудно е да се каже точно кога ще отворим фабриката. За да правим автомобили, е нужно всички парчета на пъзела да са на мястото си", обясни Мъск, като добави, че "би могло да има и по-малко бюрокрация". Все пак шефът на Tesla намекна, че има вероятност производството да стартира още в края на тази година.

Строителството на Гигафабриката на няколко пъти бе блокирано по най-различни съображения: екологични изисквания, пропуски в документацията на американците и, донякъде куриозно, защото те бяха забравили да платят  сметките си за вода.

Междувременно се разбра, че една от най-прочутите "акули" от Уолстрийт е заложила над половин милиард долара, че акциите на Tesla ще се сринат. Става дума за Майкъл Бъри, познат на широката публика като героя от наградения с "Оскар" филм The Big Short, и от едноименната книга. Бъри стана известен, като заложи 1 милиард долара, че пазарът на ипотеки в САЩ ще се срине - точно както стана през 2007-2008 година.

Сега неговият фонд Scion е придобил опции върху над 800 000 акции на Tesla, с момента оценка от 534 милиона долара. Схемата на Бъри ще му донесе печалба, ако в близките месеци цената на акциите падне под сегашните нива от 667 долара.
 
  
Майкъл Бъри, The Big Short, Tesla
Майкъл Бъри очаква, че основният източник на печалба за Tesla - продажбата на зелени кредити - ще секне съвсем скоро


Бъри отдавна е скептичен за твърде надценените според него книжа на Tesla. Според него основният източник на печалба за компанията на Мъск - продажбата на т. нар. "зелени кредити" за нулеви емисии на Fiat-Chrysler да секне. Групата Fiat-Chrysler вече е част от Stellantis заедно с PSA Peugeot-Citroen. Шефът на Stellantis Карлос Тавареш обяви, че очаква групата да покрие европейските еконорми и без да се налага покупка на кредити от Tesla.

 

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Някой ( преди 2 години )
    Така е в дойчланд всичко става много бавно хората тук не бързат работят на час ще се получат нещата отпуски болнични мързел такъв е живота на немския бюрократ и работник
  • #10
    3 rate up comment 1 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Аууу, в Бахрейн прехранили чайките и те спрели да летят, почнали да се разхождат като кучета по улиците... Тц тц тц! Безобразие!
  • #9
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Бюрокрация?? Да дойде при нас. Ние ще добавим и корупция.
  • #8
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тая Акула знае ли колко пари загубиха тея дето залагаха срещу Мъск :)
  • #7
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Траян ( преди 2 години )
    Тоя Мъск,какво се пени? Хората си пазят Природата,не са като нас...
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 4 ( преди 2 години )
    И защо????Отдавам "почит" само на германКИТЕ.
  • #5
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Да трепери Мъск ( преди 2 години )
    Ще фалира дедовия, тази компания е набутана с пари на американските данъкоплатци и се бута под масата от хора свързани с военнопромишления комплекс...Тесла само ще расте и цъфти...
  • #4
    14 rate up comment 13 rate down comment
    Даниел ( преди 2 години )
    Наркото трябва да разбере, че Германия не е САЩ и това не са му продажните сенатори, които за някое милионче бутат пара на Тесла и изкуствено чрез борсата я изстрелват в облаците. Благодарение на спейс екс и работата с американското правителство, тоя дрошковец е това, което е сега, но тук в Европа тия не минават. Профсъюзите ще го изядат с парцалите и ще се чуди от къде му е дошло.
  • #3
    14 rate up comment 19 rate down comment
    швабен зи каскен ( преди 2 години )
    американските лоени мозъци така и не разбраха, че към германците трябва само почит и респект!
  • #2
    16 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    2 - немците си влачат още последсвията - и има още дълго да го правят. обаче ти ми кажи, коя нация не е егоистична (коне с капаци)? Американците - с америка фърст, които дри собствната си гография не познават? Китай ? Русия? Фрация? Тесла борсата я изстреля с такава капитализация, очаквано и УС да я срине ако реши