IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW Group получи оферта от 7,5 млрд. евро за Lamborghini

Германският концерн все още не е отговорил на предложението за продажба на италианската марка

Инвестиционната група Quantum Group AG е отправила предложение към Volkswagen Group за покупката на производителя на спортни коли Lamborghini, съобщава британското издание Autocar. Няма обаче информация, дали германският концерн е готов да приеме офертата или ще продължи преговорите по сделката.


Lamborghini


Quantum Group е холдинг, базиран в Цюрих (Швейцария), който има връзки със семейството Порше. Неговият представител в преговорите с Volkswagen - Рeа Щарк Райчич, е съучередител на компанията Piëch Automotive заедно с Антон Пиех - син на бившия шеф на VW Grup Фердинанд Пиех и правнук на Фердинанд Порше. Не е ясно обаче, дали самият той игра някаква роля в покупката на Lamborghini.

Идеята на Quantum Group е да купи нещо повече от името Lamborghini. Сделката включва покупка на щаб квартирата на автомобилния производител в Сант'Агата (Италия), както и на всички спортни подразделения и операции. Предстои сключване на 5-годишен договор с Audi, който ще доставя части и оборудване, което ще позволи на Lamborghini да продължи работата си по новите модели.

Според документ, с който разполага Autocar, Quantum иска да превърни италианската марка в лидер по иновациите с последователно внедряване на нови технологии в сферата на електрическите двигатели. Те ще бъдат споделяни с Audi, като за целта инвестиционният холдинг ще открие в Германия Център за разработка на акумулатори за електромобили.


Lamborghini


През последните години слуховете, че VW Group иска да продаде Lamborghini се увеличават, но в края на 2020 година Надзорния съвет на германския концерн гласува срещу продажба на компанията, както и на Bentley и Ducati. Концернът дори обяви, че ще инвестира сериозни средства в развитието на своите премиум-марки, сред които е и Lamborghini.

Снимки: Autocar

0 от 500
  • #10
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Ами ( преди 2 години )
    Кучетата си лаят, а VW Group пак е 1.
  • #9
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Има логика да въртят някакви схеми с емисиите за ВАГ групата.
  • #8
    11 rate up comment 0 rate down comment
    до 7 ( преди 2 години )
    То, по твоята логика, целият свят открадна от Германците/немците е друго/,двигателя на Ото, дизеловия ДВГ и т.н.!! Ай сопри се малко - тебе все немци ти виновни!!
  • #7
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Офертата е от Дачия.
  • #6
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Подобни марки представят известен риск по време на прехода към електромобили, но биха могли да предоставят и много предимства, като например първоначално внедряване на нови типове акумулатори, които биха били твърде скъпи за масови марки. Сигурен съм, че VW има визията за Ламборгини, но дали в следващите 5-7 г. ще има свободни финанси, за да я осъществи?
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Повечето мотори на Ламбо са си италиански или са с доработки от Ауди.
  • #4
    21 rate up comment 7 rate down comment
    До 5 ( преди 2 години )
    Ламбо фалираха 2 пъти преди да ги вземат ФВ. Реално бяха пълни трошюяци с вдигащи се врати и никой не искаше да ги купува. Двигатели(включително V12), 4x4 задвижване са разработеми от инженерите на Ауди. Вземи прочети историята на фирмата, гледай филмчета и се образовай малко, преди да пишеш глупости.
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Chcihco_Ficho ( преди 2 години )
    До 1Те Ламбо и сега са с двигатели на ауди, но не електрически
  • #2
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ами сега целия инженеринг е от Ауди, включително и двигателите. Написали са го: ако продадат Ламборгини, трябва да се сключи договор с Ауди за производство на части, за да продължат да поддържат и продават моделите си.
  • #1
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ламбо с ел. мотор от Ауди. Какви времена :D. Това със сигурност не е Ламбо