IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай забрани колите на Tesla в държавни служби

Властите се притесняват, че камерите на електромобилите служат за шпиониране

Китайските власти са забранили влизането на автомобили Tesla на територията на някои държавни учреждения заради притеснения, свързани с камерите на американските електрически коли. Новината съобщава агенция Reuters, позовавайки се на няколко независими източника.
 
  
Tesla, Китай, камери
  
   
Засега не е ясно дали това е официална политика на правителството, или вътрешни решения в някои отделни държавни служби. От забраната са засегнати офиси в Пекин и Шанхай.

Китайската армия вече наложи подобна забрана за влизане на Tesla във военни обекти, отново заради камерите на електромобилите. На пазара има и много други модели със сходни камери и сензори, но забраната засега се отнася единствено до Tesla.

Китай е вторият най-голям пазар за компанията на Илон Мъск и през миналата година там бяха пласирани около 30% от всички електромобили на Tesla. Американците имат и действаща фабрика в Шанхай, където се правят Model 3 и Model Y.
  
   
Tesla, Китай
На Китай в момента се падат около 30% от продажбите на Tesla
  

   
Покрай растящото напрежение между Пекин и новата администрация в Белия дом обаче и отношенията на Tesla с китайските власти взеха да се влошават. Компанията е обект на две разследвания в Китай заради проблеми с безопасността, а освен това води редица дела срещу недоволни китайски клиенти, чиито оплаквания бяха широко тиражирани от медиите в страната.

Тревогата на китайските власти е свързана основно с външните камери при автомобилите на Tesla и с това къде отиват кадрите, заснети от тях. Единствената реакция на американската компания до момента бе едно видеобръщение на Мъск, в което той увери, че ако "Tesla използваше колите си, за да шпионира в Китай, щеше да бъде затворена". Мъск обеща също да изгради местен център за обработка на данни в Китай и да създаде отделна платформа за данните на китайските си клиенти.


 

0 от 500