IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайски аналог на Tesla Model X удиви със смела цена

Електрическият кросоувър HiPhi X излиза на пазара срещу 125 000 долара

Китайската компания Human Horizons, която се е специализирала в разработката на електромобили и системи за автономно движение, стартира продажбите на своя първи електрически модел HiPhi X. Той е позициониран като директен конкурент на Tesla Model X, което е доста смела заявка.


HiPhi X


Първо на пазара ще се появи специалната версия на кросоувъра Founder Еdition. Тя струва около 125 000 долара, което е с 8000 долара повече от Tesla Model X със сходни характеристики. Китайският автомобил е дълъг 5200 мм, широк е 2062 мм и е висок 1618 мм. Задвижването му се осъществява с два електромотора със съвкупна мощност от 590 к.с. и 820 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,9 секунди, а пробегът с едно зареждане е 600 км, като се осигурява от батерия с капацитет 97 кВт/ч.

Кросоувърът прави впечатление с яркия си футуристичен дизайн и нестандартните решения. Той е получил тесни фарове, съединени със светодиодна линия, броня с голям въздухозаборник, безрамкови стъкла, ефектни задни светлини и разширени подкалници. Ключов елемент в екстериора са вратите, които представляват комбинация между стила на Rollse-Royce и "крила на чайка" на Mercedes 300 SL.


Human Horizons HiPhi X


Доколко те са практични са използване е трудно да се каже, но пък позволяват отварянето на покрива над задните седалки. Така кросоувърът има общо 7 врати, което го прави по-удобен за возещите се. Моделът е получил оригинални джанти, спойлер на покрива и хромирани елементи по каросерията.

Интериорът също е от премиум-клас, като в него има три цифрови екрана. Най-големият е с диагонал 19,9 инча. В салона могат да се поставят 4 или 6 седалки, като първият и вторият ред са с функция за масаж, подгряване и вентилация. В оборудването влиза акустична система Meridian, система за ароматизация и широк набор от системи, помагащи на водача, в това число и автопилот от трето ниво.

Още снимки на електрическия кросоувър - вижте в галерията:

Първоначално Human Horizons ще продава HiPhi X само на сайта си, но предстои откриването на 120 официални салона на територията на Китай. Отделно от това ще бъдат сключени договори с дилъри. Засега не се предвижда излизането на външни пазари, като то ще зависи от търсенето на кросоувъра в Китай.

Снимки: Human Horizons

0 от 500