IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте най-големия обратен завой в света

Това инженерно чудо спасява шофьори, проспали отбивката си

Българските пътни строители, които ни представят кръговите си кръстовища като героични постижения, би трябвало да се пратят да трупат опит в Китай, където се правят естакади с рекорди размери, просто за да се улесни животът на по-разсеяните шофьори.
 
 
 
  
   
Този конкретен пример, който претендира да е най-големият обратен завой в света, е в южнокитайската провинция Гуейджоу. Магистралата в продължение на километри е върху високи мостове и обръщането при пропусната отбивка е проблематично. Този надлез, който прави 180-градусов завой и връща автомобилите в обратна посока, е спасение за тези, които са се разсеяли на предшните отклонения.

Истината е обаче, че мащабният проект не е създаден единствено с мисъл да поправя човешките грешки, както се мъчат да ни убедят авторите на клипа в Youtube. Той е и хитро инженерно решение - на по-малко от километър в обратната посока е поредната отбивка. Вместо да правят рампи и от двете страни на пътя, инженерите са използвали само една, от страната, където шосето е на височината на планинския склон. Но, така или иначе, пътят изглежда впечатляващо.


0 от 500