IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

10-те най-удивителни моста в света

От 50-километровото трасе през открито море до моста от живо дърво в Хималаите

10-те най-удивителни моста в света

Мостовете винаги са били един от най-красноречивите символи в човешката култура. Първите вероятно са се появили много преди човекът да се научи да пише, за да остави сведения за тях. Но истинският разцвет на този дял от строителството настъпи благодарение на автомобила. Ето десет от най-забележителните мостове в света към днешна дата.


Виадуктът Мийо

10-те най-удивителни моста в света

Какво: Най-високият мост в света
Къде: Авейрон, долината на Тарн, Франция
Построен през 2004 година от френски строители по проект на прочутия британски архитект Норман Фостър, това е най-високият мост в света - най-високата му мачта се издига на 343 метра над земята, или с 19 повече от Айфеловата кула.


Хонконг-Жухай-Макао

10-те най-удивителни моста в света

Какво: Най-дългият презморски мост
Къде: Китай, свързва Хонконг и Макао
Строго погледнато, още не е открит - това ще стане тази есен - но вече е в достатъчно завършен вид, за да го включим в класацията. Това почти 50-километрово съоръжение всъщност се състои от два отделни моста, свързани с тунел, и три изкуствени острова. То ще съкрати времето за пътуване от Макао до Хонконг от сегашните четири и половина часа до 40 минути, и ще осигури на другите градове в региона удобен достъп до хонконгското пристанище, които трябва да увеличи значително икономическия растеж на цялата провинция. Но и цената си я бива: 10 милиарда долара.


Мостът Вашку да Гама

10-те най-удивителни моста в света

Какво: Най-дългият мост в Европа
Къде: Лисабон, Португалия
Завършен през 1998, този мост с дължина 12.3 километра прекосява устието на река Тежу и за момента е най-дългият на европейския континент. Строителството му отне едва три години и един месец - точно два пъти по-малко от иначе шест пъти по-късия Дунав мост II.


Коридорът Пончатрейн

10-те най-удивителни моста в света

Какво
: Най-дългият цял мост
Къде: Езерото Пончатрейн, Луизиана, САЩ
С обща дължина 38.4 км, този мост от 1956 отстъпва на хонконгския, но си запазва мястото в книгата на Гинес, защото за разлика от китайския проект не се състои от отделни секции, а е един цял мост.


Пон дю Гар

10-те най-удивителни моста в света

Какво: Прецизно инженерство от времето на Христа
Къде: Ним, Южна Франция
Древноримският акведукт, който доставял прясна вода от 50 км разстояние за жителите на Ним (тогава Немаусус), в един момент трябвало да прекоси река Гардон. Римските инженери се справили със задачата по удивителен начин - творението им не само продължава да стои две хилядолетия по-късно, но и все така смайва с прецизността си - разликата във височината му от единия до другия бряг е едва 2 см, точно колкото да се движи водата.


Акаши Кайкьо

10-те най-удивителни моста в света

Какво: Най-дългият окачен мост в света
Къде: Япония, свързва град Кобе с остров Ауаджи
Окачените мостове, при които пътят на практика виси върху стоманени пилони и въжета, са истинско чудо на инженерната мисъл. Най-прочут вероятно е Голдън Гейт в Сан Франциско, но японският Акаши Кайкьо (Перленият мост) го слага в малкото си джобче със самите си размери - 3.86 километра дълъг и 6 пътни платна широк. Завършен през 1998.


Lucky Knot

10-те най-удивителни моста в света

Какво: Най-забавният пешеходен мост
Къде: Чанша, Южен Китай
Дело на китайското архитектурно студио NEXT, този мост е вдъхновен от пръстена на Мьобиус - сещате се, онзи, при който двете страни непрекъсно се преплитат - както и от традиционното китайско изкуство на връзването на възли. Резултатът не е особено практичен, особено ако поемете най-стръмната от алеите, но пък несъмнено е зрелищен.


Ешима Онаши

10-те най-удивителни моста в света

Какво: Най-добрата оптична илюзия
Къде: Между Мацуе и Сакаиминато, Япония
Още една шеговита концепция на китайските архитекти NEXT, която свързва два града в югозападна Япония. След завършването си през 2004 се превърна в интернет сензация, най-вече защото на снимките обикновено изглежда плашещо стръмен. В действителност най-големият наклон е 6.1%, колкото нормален хълм.


Мостът на Алахверди Хан

10-те най-удивителни моста в света

Какво: Най-дългият мост в света... преди 400 години
Къде: Исфахан, Иран
Историческите мостове по света са безброй - от Риалто във Венеция през Тауър в Лондон до моста на Кольо Фичето над Янтра. Но ако трябва да изберем един, ще е мостът Алахверди Хан в Исфахан, Иран. Завършен през 1602, той е дълъг 297 метра - най-дългият в света за доста векове напред, и с 33-те си арки е главна местна забележителност.


Мостовете на Мегхалая

10-те най-удивителни моста в света

Какво: Най-екологичните мостове на планетата
Къде: в щата Мегхалая, североизточна Индия
До границата на Индия с Бангладеш хората от хилядолетия строят вероятно най-природосъобразните мостове в света - просто защото строителният материал е живо дърво. Местните са се научили как да насочват растежа на дивите смокини така, че да образуват мостове над пропасти и реки - отнема петнайсетина години, но после така полученият естествен мост може да се използва над пет века, и е удивително здрав.

 

0 от 500