IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Крадците се насочиха към неочакван детайл в автомобила

Новият тренд вече е широко разпространен сред автоджамбазите в САЩ

Броят на кражбите на различни детайли от автомобила не намалява, а само променя вида на частите, които стават жертва на посегателства. И ако по-рано автомобилните джамбази отмъкваха касетофони, гуми и фарове, в последно време те се насочиха към катализатори и автомобилни волани.


еърбег кражби


Отмъкването на катализаторите е напълно обяснима, тъй като те са направени от ценни метали - платина, паладий и родий, което докарва и по-голяма печалба на престъпниците. Защо обаче те (особено тези в САЩ) напоследък проявяват все по-голям интерес към воланите?

Оказва се, че причината е в скритите в тях въздушни възглавници. По време на пандемията от коронавирус рязко е спаднало производството на част от компонентите, нужни за тези предпазни детайли. Съответно, търсенето им на черния пазар е по-голямо и малките частни сервизи за готови да плащат, за да получат материал, с който да възстановят задействан вече еърбег.


еърбег кражби


От това се възползват и престъпниците, като тенденцията за кражби на въздушни възглавници набира обороти зад океана. Това признават и от полицията, която посочва, че най-често атакувани към момента са моделите Chevrolet Malibu и Equinox. Цената на волан с въздушна възглавница при тях е около 1500 долара. Все по-популярно става и специално устройство, което пречи за кражбата на еърбега.


0 от 500