IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Кръгово кръстовище потресе американците

Вижте какъв хаос предизвиква това непознато за местните хора транспортно решение (ВИДЕО)

Съединените щати са първата страна в света, където автомобилите стават наистина масови. Днес по американските шосета се движат 279.1 милиона коли, и тамошните шофьори обикновено не страдат от липса на опит. Но има и изключения, като например това новопостроено кръгово кръстовище в източната част на щата Кентъки, което буквало взе акъла на местните жители.
 
 
 
  
   
Работата е там, че така характерните за Европа кръгови кръстовища са много голяма рядкост отвъд океана. По данни на щатския пътен институт в цялата огромна страна има само около 7100 такива, и те са съсредоточени почти изцяло в североизточната част на страната.

Има и друг проблем - във вътрешността на САЩ рядко е валидно дори правилото за предимство на дясностоящия. В повечето щати вместо него на регулираните кръстовища с предимство е онзи, който е стигнал кръстовището пръв.

Това обяснява тоталния хаос, причинен от новото кръгово в Кентъки. На видеото, качено от потребителя EVOSexyBeast в Reddit, добре се вижда какво объркване цари - мнозина минават в насрещното, за да завият наляво, други - за да продължат направо. Източната част на Кентъки е предимно селски местности, с малки населени места, и хората явно не са свикнали с подобни решения за трафика.
   
 

 

0 от 500
 • #24
  5 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 месец )
  Като всяко решение и кръговите кръстовища си имат предимства и недостатъци. Кръговото е относително евтино решение за създаване на кръстовище с голяма пропускливост без сериозни промени в околната инфраструктура. Но както беше писал някой под мен при по-сериозен трафик се превръща в тотален кошмар и тогава найстина създава предпоставки за инциденти. Факт е, че доста хора, особено такива, които не шофират често градско, не се чувстват много комфортно на такива кръстовища.
 • #23
  2 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Кръговите са добро решение, но не и когато са на натоварени кръстовища
 • #22
  0 rate up comment 1 rate down comment
  RD ( преди 1 месец )
  Като пиша дясно имам предвид ляво :)
 • #21
  1 rate up comment 1 rate down comment
  RD ( преди 1 месец )
  Кръговете са ми любими, особено големите. Засилваш се и се бухваш между колите. Има и видимост, къде има пролука, защото идваш перпендикулярно на кръстовището, а не е като включване в магистрала. В същото време коли идват само от дясно и не е необходимо да си въртиш главата като пумпал.
 • #20
  3 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Когато трафикът е прекален, НИКОЕ кръстовище не може да се справи. Идеята е, че кръговото има по-висока пропускателна способност и по-висока сигурност от обикновено със светофар. Оттам нататък трябва или да се строи нова инфраструктура, или да се ограничават колите по улиците.
 • #19
  0 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  За тези, според които кръговото е елементарно кръстовище имам само едно питане. Попадали ли сте в кръгово движение на натоварено кръстовище в най-натоварените часове? Ад под небето! Задръстванията са километрични! Тук в С. Америка има друга глупост на по-малките кръстовища - изцяло регулирано със стопове. Час-пик на такова също е ужасТ.
 • #18
  1 rate up comment 1 rate down comment
  MIRO ( преди 1 месец )
  2. Кръговото движение по Американският правилник просто не съществува като пониятие, нито като обозначение- затова и хората са доста шокирани когато трябва да го използватАМЕРИКАНСКИЯТ ПРАВИЛНИК се прилага в ЩАТИТЕ ( всички щати-вклучително Пуерто Рико,Хаваи,ВИРДЖИНСКИ ОСТРОВИ), КАНАДА, МЕКСИКО
 • #17
  2 rate up comment 1 rate down comment
  MIRO ( преди 1 месец )
  Американският правилник за движение е доста по-различен от Европеиският- както за движение в населени места( регулирани и нерегулирани кръстовища ), така и при движение извън населените места.Ето и малко от разликите сварзани с настоиящата статия :1. Правилото на дясностоящтия при нерегулирани кръстовища по Американският правилник не същесвува, то е заменено с правилото на ПЪРВИЯТ ПРИСТИГНАЛ НА КРЪСТОВИЩЕТО-ТРЪГВА ПЪРВИ.2. Кръговото движение по Американският правилник просто не съществув ...
 • #16
  11 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Сложни са на ГЕРБ кръговите. Първо, не са кръгови, а елипсовидни. Влезеш с 30 и по средата трябва да биеш спирачка, защото кривата се променя. После, направили обратен вираж като за Индикар. Трето, лентите толкова тесни, а изходите толкова остри, че 2 автомобила не могат да се движат успоредно без изпилване на нервите. А ако има автобус или камион, заема лента и половина.
 • #15
  10 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  До#16 да ти хрумва случайно, че предстоящо кръгово убива скоростта? Не? Затова има малки кръгови е нормалните държави. Така шанса да минеш с 90км/ч се изпарява. В Германия преди всяко село дори има нещо подобно на кръгово с цел намаляване на скоросттаДо долния, сори но кръговото си е елементарно, как и да го гледаш. Има сложни детелини и кръстовища, примерно с бус лента в средата