IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Най-мръсната тайна на литиевата батерия

Добивът на един тон литий в Португалия поглъща 2270 тона вода - и обрича местните селца

Населението на големите градове неудържимо расте в последните десетилетия, а с него расте и броят на автомобилите в тях. Нивата на замърсяване на въздуха стават тревожни и е очевидно, че трябва да се вземат мерки. За момента идеята на европейските политици за такива мерки е да стимулират прехода към електромобили, захранвани от литиево-йонни батерии. Само че този преход, който уж ще прочисти дробовете на градските жители, може да означава трагедия за множество по-малки селски общности. Euronews в разширен репортаж разказа за една от тях в околностите на Барозу, Португалия - където е най-голямото находище на литий в Европа.
 
  
литий, добив, Чили
Производство на литий в Чили. Металът е достатъчно разпространен в земната кола, но добивът му изисква огромни количества вода
   
 
Литият е незаменим компонент в батериите - а самите батерии са нужни не само за автомобилите, но и за смартфоните, лаптопите, електрическите тротинетки и още хиляди модерни електронни уреди. За щастие той не е рядък - всъщност е един от най-разпространените елементи в земната кора. Нито пък за добива му са нужни опасни и отровни взривни вещества, както е при много други руди.

Но добивът на литий също си има своята мръсна тайна. Тя се нарича "вода".
 
  
литий, добив, Португалия, протест
"Не на мината, да на живота", гласи този протестен плакат в Коваш ду Барозу. Снимка Euronews


Най-разпространеният метод за добиването включва пробиването на голяма дупка в земята и наливането в нея на огромни количества разтвори на различни соли. След това обогатеният разтвор се изпомпва и оставя да се изпарява, като в старомодните солници. Отделят се манган, калий и други минерали, и накрая чрез сложно филтриране се получава литиев карбонат.

Процесът не е чак толкова замърсяващ, колкото искат да ни убедят някои врагове на електромобилите. Но той изисква смайващо големи количества вода. За добиването на тон литий са необходими 2270 тона вода (2.27 милиона литра).
 
  
литий, добив, Португалия, протест
Селцето Коваш ду Барозу
  
  
"Активисти" като Грета Тунберг никога не отварят дума за това, но всъщност добивът на литий е катастрофален за близките до него селскостопански общности, обричайки ги на суша и глад. Възможни са и замърсявания на питейната вода. За тези проблеми не се говори, защото миннодобивните компании авансово предлагат големи обезщетения на въпросните общности. Прекият ефект от това е, че водещите устойчив начин на живот селски стопани са принудени да се влеят в растящия брой градски жители.

Но и не всички са съгласни да бъдат купени. Жителите на селцето Коваш ду Барозу в Португалия са твърдо против добива на литий в района, отстъпен на британската Savannah Resources. Компанията планира да експлоатира мината край Барозу в продължение на 15 години, докато изчерпи находището, и да извлече общи приходи от 1.3 милиарда евро. Част от тях ще бъдат пренасочени към Португалия като "възможности за развитие" по литиевата верига, подчерта Дейвид Арчър, главан изпълнителен директор на Savannah, пред Euronews.
 
  
литий, добив, Португалия, протест
  
  
"Аз не съм против лития", казва обаче Пауло Пиреш, местен овчар. "Но не съм съгласен да замърсяват селото ми, за да премахнат замърсяването в града". Според Пиреш добивът ще отнеме и без това оскъдната вода в района, която е нужна за овцете му.

Европейската комисия изчислява, че до 2050 нуждите от литий в ЕС ще пораснат 60 пъти спрямо днешните, и то само в областта на електрическите автомобили. В същото време обаче европейските политици сляпо са се фокусирали върху електрификацията, без да отчитат други начини за понижаване на емисиите. За тях в момента няма никакво значение колко енергия консумира електромобилът, стига тя да е електрическа. А експерименти като разработения от холандската Lightyear и Bridgestone прототип Lightyear One биха могли да преобразят самия начин, по който ползваме електричеството. Този прототип също разчита на литиево-йонна батерия, но тя е съвсем малка. Пробегът от 725 км с едно зареждане се постига с аеродинамика и максимално висока ефективност - тоест малка консумация на енергия.
  
  
lightyear one
Докато електромобили като тези на Tesla се хвалят с времето си от 0 до 100 км/ч, Lightyear One залага на ефективността и на намаленото до минимум потребление на енергия


Друга опция, над която в Брюксел не желаят да разсъждават, е тази на синтетичните горива. Добивани по въглеродно неутрален способ, те могат да изгарят много по-чисто от изкопаемите горива, и да дават доста повече мощност от тях.

Вероятно съществуват и много други варианти за снижаване на емисиите. От успоредното разработване на поне няколко от тях биха могли да се родят и решения, които да не обричат хората в места като Коваш ду Барозу. Но за целта е необходима гъвкавост и политическа воля, каквито липсват за момента в обединена Европа.

0 от 500
 • #14
  7 rate up comment 12 rate down comment
  До 9 ( преди 2 седмици )
  *** тъпака си бате! Нали идеята на количките на ток е точно за да няма емисии.... А ти ми се оправдаваш с това, че добива на нефт също е мръсен, защото нямаш с какво да се обосновеш, че "добива" на ток и рециклирането на батерии е много по замърсяващ процес отколкото добива на нефт или даже старо дизелово ДВГ... Ама тва не е будно да се казва, важното е, че насранаха тесличка няма емисии... Ама за производство на батериите и след това рециклирането им е няколко пъти по-замърсяващо природата. ...
 • #13
  7 rate up comment 3 rate down comment
  До 11 ( преди 2 седмици )
  Ба.и логиката! Викаш тъй и тъй мръсно, що направо да не с..ем? Нали трябва да се търси нещо, което замърсява по-малко бе гений! Никой не е казал, че добива на литий е полезен, но цялата история с ел. колите замърсява по-малко от цялата история с ДВГ колите!
 • #12
  5 rate up comment 9 rate down comment
  анонимен ( преди 2 седмици )
  Австралия и Чили с над половината от световното производство на литий си прибират милиардите пък нека им е зле на селата вода все ще намерят има начини явно са преценили че ще им излезе много по-евтина водата от ползите за икономиката предполагам и работните места към тези мини не са нископлатени което е важно за селата..
 • #11
  8 rate up comment 9 rate down comment
  Име ( преди 2 седмици )
  Едно не мога да разбера, къде се губи тая вода??? О! Чакай не се губи а се изпарява във въздуха...в училище ни учеха че после ще се образуват дъждове...Ами то май не се губи много вода, дали някой изобщо мисли като си пробутва пропагандата?!
 • #10
  5 rate up comment 5 rate down comment
  До 9 ( преди 2 седмици )
  Баси логиката - батериите са мръсни, ама вижте и петрола колко е мръсен! Нали уж промяната е за да е чисто бе байно!? Нали проблеми ще решаваме, природа ще пазаим!? Става някакъв оголемен вариант на българския сериал - да махнем Бойко, да сложим Черепа .....
 • #9
  8 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 2 седмици )
  Явно немският електроавтомобилен план е яко зациклил щом толкова ги плюете тея батерии и Тесла дето се хвалят с времената
 • #8
  9 rate up comment 5 rate down comment
  анонимен ( преди 2 седмици )
  Това е нищо спрямо замърсяването при добива на нефт. Освен това има толкова много танкери катастрофирали, запалили се, изпуснали нефт в световния океан че идея си нямате. Даже миналата седмица цистерна се запали и блокира магистрала Тракия - толкова се повредил асфалта че се налагало да преасфалтират.
 • #7
  16 rate up comment 4 rate down comment
  #5 до #6 ( преди 2 седмици )
  Не съм "алчен да имам интернет и телефон" - не ми трябват, живял съм (и то много по-смислено) и без тях. И не казвам, че трябва да се върнем в пещерите, а казвам, че като поискаме нещо, което ни се струва ценно за нашия живот, би било много по-добре (за нас също) да измислим как да го направим максимално природосъобразно и то преди да започнем процеса. А не "хайде да правим електрокари" и чак после "опа-а-а, ама то много мръсничко се получава производството и рециклирането след това".
 • #6
  4 rate up comment 6 rate down comment
  Ммммм ( преди 2 седмици )
  Както е написал колегата, няма безвредни добиви! Но пътя е към електрически коли! И е така, че трябва да се търсят икономични електрически коли! Но те няма да бъдат направени, ако се правят ДВГ коли, нали? А и никой не е казал, че батериите могат да бъдат само от литий! Процесът за търсене на по-добри батерии, не спира!
 • #5
  3 rate up comment 5 rate down comment
  До 5 ( преди 2 седмици )
  Ти например защо си алчен да искаш интернет и телефон или те са природно дадени