IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford ще произвежда и електромобили в Румъния

Компанията ще инвестира 300 млн. долара в модернизиране на завода в Крайова

Ford сериозно инвестира в обновяването на гамата си лекотоварни автомобили и тяхната пълна или частична електрификация до 2024 година. Нещо повече, американската компания очаква две трети от производството на машини за бизнес и доставки да са на електрически или плъг-ин хибридни модели до 2030 г.


ford romania


Стратегията включва лансирането на изцяло нов модел, чието асемблиране ще се осъществява във фабриката в Крайова, Румъния. Лекотоварният автомобил ще влезе в серийно производство през 2023 година, като ще бъде с бензинови и дизелови двигатели, а през 2024, след инвестиция от 300 милиона долара, ще се появи и изцяло електрическа версия.

"Операциите на Ford в Крайова досега са били рекордни по отношение на гъвкавост и конкурентност", заявява президентът на Ford Европа Стюарт Роули. "Планът ни да произвеждаме новия си лекотоварен модел в Румъния е отражение на позитивното ни партньорство с местните доставчици и обществото в региона".


ford romania


Към момента американският производител не е словоохотлив по отношение на новия комерсиален модел, заявявайки единствено, че "той ще е оборудван с едни от най-модерните дизелови и бензинови двигатели", които ще бъдат доставяни от завода в Дагенам, а трансмисиите ще идват от фабриката в Хейлууд.

Заводът на "Синия овал" в Румъния, където са заети над 6000 души, досега е получил почти 2 милиарда долара инвестиции от придобиването през 2008 година. Освен новата финансова инжекция, фабриката ще стане и третата на марката в Европа, която ще произвежда автомобил, задвижван от батерии. Другите два завода, които са конвертирани за производство на електромобили, са основният завод в Кьолн (Германия) и комплексът в Коджаели, Турция.

Към момента в северната ни съседка Ford произвежда кросоувърите EcoSport и Puma.

0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До Факт ( преди 2 години )
    Дай си адреса ве!Аз ще те намеря,дай си адреса!Няма да те псувам сега,искам само адреса и тогава ще станат някои работи!
  • #10
    2 rate up comment 2 rate down comment
    до vayk ( преди 2 години )
    пожелавам ти да живееш в Румъния, после ще бягаш с 200!
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Долния ( преди 2 години )
    увреден пак се е фЪктосал!
  • #8
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 2 години )
    Боя се че няма да има после за теб освен ако не говориш от изпод земята ще трябва да крещиш обаче че иначе трудно ще те чуват.
  • #7
    4 rate up comment 3 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Добре са румънците и собствена марка имат и стандарта им е по-висок от нашия!
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Ха ха ха! ( преди 2 години )
    Увредените пак са събраха! Хората им казват истинатаq а те са пеняват кът бесни крави. )))))))))))))))))
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ох, Румънците били еди си кви, ама дават за ел. Дячия Спринг 10к и за 20к си взимаш чисто нова кола с 300км пробег, дето за повечето хора в града е ОК. Аре поне нещо да направят в България, нещо, едно нещо за да те стимулират за нова кола и ти облекчат живота... не те правят рестрикции за старите-еко такси, данци и др. групости
  • #4
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Ето за това ( преди 2 години )
    румънците са напред, а не заради недоразумението на рено, наречено дачия!
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Даниел ( преди 2 години )
    Интересно, кога някой ще инвестира в подобен завод в България. Явно няма да стане, докато образование и всичко ни е на дъното. Няма как да построиш завод някъде, където няма достатъчно добре образовани хора за персонал. Да не говорим, че политиците ще ти искат рушвети поне, колкото струва завода, за да ти вървят всички разрешителни, строежи и тн. по план. Кога ли ще се изрине тази продажна ***, за да започне да функционира всичко, като в нормалните бели държави и да не случват нещата Конговски
  • #2
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Ракета Пейтриът ( преди 2 години )
    Няма да стигнем румънците, защото българина тарикатее и го мързи, *** е, хвърля си чашката и фаса през прозореца, а кофата през балкона, в храстите и реката. Пukae в басейните и *** в морето. Не казва Добър ден, не може да работи в екип, а гледа винаги да прецака другия. Пусни си селянията в пленарната зала и ще видиш защо НИКОЙ не иска да прави нищо тук. Румънците се вдигнаха заедно и изметоха корумпетата отдавна и оттогава са само нагоре. А нашенецът е смачкан, страхлив и мноого злобен!