IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford ще залага на технология от Формула 1 в двигателите си

Новият бензинов мотор ще дебютира при пикапа F-150

Компанията Ford планира да използва технология от Формула 1 в разработката на бъдещите си двигатели. Според информациите, подобен мотор ще получи и пикапът F-150.


Ford F-150


На пръв поглед общото между Ford F-150 и болид от Формула 1 са само четирите колела и двигателя с вътрешно горене. Това обаче е на път да се промени, като крайната цел, която са си поставили инженерите на Ford, не е увеличение на мощността, а намаляване на разхода на гориво.

В случая, във Ford смятат да развият технологията за форкамерно запалване, която отдавна се използва при старите дизелови мотори (при тях няма директно впръскване на горивото). В случая обаче тя ще бъде приспособена за бензинови мотори, като идеята е да се постигне повишение на ефективността с 25% при 3,5-литровия V6 Ecoboost, като едновременно с това теглото на агрегата бъде намалено с 15%.


Ford F-150


За реализиране на тази идея американската компания стартира проект на стойност 10 млн. долара. Разработката на новия бензинов двигател трябва да отнеме около 3 години, като от Ford не разкриват подробности. От компанията обаче твърдят, че новата технология ще осигури по-ефективно изгаряне на въздушно-горивната смес в камерата.

От гледна точка на производителността, това води до по-бързо изгаряне, което се случва, когато буталата започнат да се движат надолу. По-голямата скорост на изгаряне може да доведе до работа на двигателя на обеднена смес при едновременно намаляване на температурите. Проблемът, който трябва да бъде решен, е къде да бъдат поставени допълнителните елементи в и без това препълнената горивна камера.


Ford F-150


Какво би се случило в реалния свят, ако идеята на Ford бъде реализирана? В момента Агенцията за опазване на околната среда оценява разхода на гориво при F-150, моделна година 2021, на 11,76 л/100 км. Става дума за версията с 4х4 и 3,5-литров EcoBoost V6, при която новата технология би намалила разхода на гориво до 9,07 л/100 км.

Снимки: Ford

0 от 500