IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият "горещ" кросоувър на Hyundai се оказа с предно предаване

Kona N получи мотор с 280 коня и ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,5 секунди

Още през 2018 година директорът на научно-изследователското подразделение Hyundai N - Алберт Бирман, анонсира появата на "напомпан" кросоувър Kona N. Сега корейската компания официално представи този модел.


Hyundai Kona N


Въпреки слуховете, Kona N не стана първият спортен модел със задвижване на четирите колела на марката. Както обясниха създателите на кросоувъра, идеята е това да бъде машина с управляемост и динамика на хот-хеч, но в по-практичен формат. Системата 4х4 би направила автомобила по-тежък, а това не влиза в плановете на N-подразделението.

Задвижването на новия кросоувър е поверено на 2,0-литров турбомотор, съчетан с 8-степенна роботизирана трансмисия с двоен "мокър" съединителя. Както и при i30 N, и тук са предвидени режими N Grin Shift, N Power Shift и N Track Sense Shift. Двигателят развива 280 к.с. и 392 Нм, като за кратък момент мощността се увеличава до 290 к.с.


Hyundai Kona N


С активиран лънч-контрол Kona N ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,5 секунди, а максималната скорост е 240 км/ч. В оборудването на модела са включени диференциал с повишено триене с електронно управление, 19-цолови джанти, спортни спирачки и гуми, както и система за регулиране на звука от ауспусите.

Новият Hyundai Kona N се отличава от стандартния модел и по точки за заваряване на каросерията, структурата на стойките и усиления каркас, което позволява увеличение на твърдостта на конструкцията и намаляване на накланянето в завой. Има и допълнителни аеродинамични елементи по каросерията, както и нов цвят - Sonic Blue, който се съчетава с контрастни червени линия в долната част.


Hyundai Kona N


Салонът прави впечатление със спортните седалки и волан, специалния селектор на скоростната кутия, металните педали и някои детайли в характерния за N-моделите на Hyundai оттенък Performance Blue. Освен нов цифров панел с 10-инчов екран, кросоувърът получава състезателен проекционен дисплей с ефект на компютърна игра в режими N или Sport.

В оборудването на Hyundai Kona N влизат още тракшън-контрол, усъвършенствана система за гласово управление, както и набор от системи за безопасност и асистенти на водача.

Още снимки на Hyundai Kona N - вижте в галерията:

Снимки: Hyundai

0 от 500